Annons
Nyheter

Karin Svensson Smith lämnar vänsterpartiet

(uppdaterad) Vänsterpartiets riksdagsledamot Karin Svensson Smith hoppar av partiet och går över till miljöpartiet. Skåne Vänsterpartiets riksdagsledamot Karin Svensson Smith lämnar partiet och blir miljöpartist. I en debattartikel skriver hon om vänsterpartiet att " det är omöjligt att ingå i ett sådant sällskap.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2005
"Vänsterpartiet har ett ok av gammal kommunism som dyker upp med jämna mellanrum", säger Karin Svensson Smith Arkivbild: Bertil Ericson
"Vänsterpartiet har ett ok av gammal kommunism som dyker upp med jämna mellanrum", säger Karin Svensson Smith Arkivbild: Bertil EricsonFoto: 

I debattartikeln i Sydsvenskan med rubriken Därför byter jag parti skriver Karin Svensson Smith att vänsterpartiet inte längre är trovärdigt.

– Vänsterpartiet har ett ok av gammal kommunism som dyker upp med jämna mellanrum. Det är ungefär som grisen Särimner, man slaktar den och så dyker den upp pigg och nyter igen, säger hon till SVT:s Rapport.

Annons

– De frågor som är viktiga för mig, som handlar om förändringar av framför allt transportpolitiken samt om miljöanpassningen, dem kan jag nog jobba med bättre inom ramen för miljöpartiet än inom ramen för vänsterpartiet.

Ingen överraskning

För vänsterpartiet kommer beskedet inte som någon överraskning.

– Det har märkts att hon har bestämt sig för länge sedan att lämna partiet, på hennes sätt att offentligt kritisera vänsterpartiet. Jag är inte ett dugg överraskad, säger partisekreterare Pernilla Zethraeus till TT.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är förtjust över att Karin Svensson Smith valt hans parti.

– Det är roligt, säger han till TT och skrattar.

Svensson Smith har varit en av de ledande företrädarna för Vägval vänster, en falang inom vänsterpartiet som klart tagit avstånd från kommunismen.

Samverkan

Vägval vänster och miljöpartiet har under våren diskuterat en eventuell samverkan inför riksdagsvalet nästa år.

Vid miljöpartiets kongress i maj hölls ett seminarium med företrädare för Vägval vänster där en sådan samverkan diskuterades. Karin Svensson Smith var en av deltagarna.

Annons

Hon står nära miljöpartiet i miljöfrågor med ett viktigt undantag - järnvägssatsningen Norrbotniabanan.

Svensson Smith har varit en talför motståndare till den och anser att satsningen är slöseri med pengar och att det går ut över andra viktigare trafikinsatser. (TT)

Under rubriken "Därför byter jag parti" skriver hon i en debattartikel i Sydsvenskan att vänsterpartiet inte längre är trovärdigt.

"Synen på parlamentarismen sviktar, liksom på regeringssamarbetet. För sanna demokrater är det omöjligt att ingå i ett sådant sällskap".

"Jag väljer därför att gå över till miljöpartiet för att kunna fortsätta arbeta med de frågor för vilka jag blev vald", skriver hon.

Till Skånska Dagbladet säger Karin Svensson Smith att hon den senaste tiden känt att hon måste lägga mer tid på att förankra sina idéer internt än på att verka för förslagen utåt. Hon har därför dragit slutsatsen att hon befinner sig på fel plats i politiken.

– Det kommunistiska återtåg som skett inom vänsterpartiet gör att partiet ganska mycket liknar det jag gick med i för 30 år sedan. Jag orkar inte ta den resan en gång till. Det här med kommunismen är stendött, säger Karin Svensson Smith till Skånska Dagbladet. (TT)

Lund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons