Annons
Nyheter

Kaos när snön kom till Skåne

Halt väglag, trafikolyckor och förseningar i kollektivtrafiken var några av de saker som skåningarna vaknade upp till när snön på allvar kom till länet i går.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2007

Snöfallet och det hala väglaget ledde redan tidigt på onsdagsmorgonen till avåkningar. Den första olyckan inrapporterades till polisen strax före klockan sex på morgonen. En kvinna råkade köra av vägen på E6 i höjd med Skegrie. Hon fördes med lättare fysiska skador till sjukhuset i Malmö. Därefter fortsatte både snön och trafikolyckorna runt om i Skåne.

Fram till 16-tiden hade inga allvarligare skador inrapporterats. Sammanlagt 43 olyckstillbud noterades på polisens länskommunikationscentral i Malmö på eftermiddagen. Singelolyckor, avåkningar och kollisioner rapporterades från bland annat Vellinge, Sjöbo, Simrishamn, Malmö, Lund och Landskrona. Sju av dessa ledde till ambulanstransport till sjukhuset. På akutmottagningen i Ystad konstaterade man dessutom att såväl äldre, som yngre gångtrafikanterna klarat halkan utan tillbud.

Annons

– Vi har haft en hel del incidenter sedan morgonen. Men det verkar som skåningar tar det lugnt och vi har haft tur än så länge, säger Sofie Österheim, informatör på polisen i Malmö.

Det var rejält kall luft som strömmande ner över landet med snöfall i släptåget på onsdagen. Med undantag för nordöstra Skåne hade snöfallet på eftermiddagen drabbat hela länet. Något som också gick att utläsa i polisens olycksrapportering under eftermiddagen. Merparten av olyckorna inträffade i de värst snödrabbade områdena. Drivbildning på vägen via Räng och Skegrie gjorde att Skånetrafiken beslutade att ställa in bussförbindelsen under ett dygn. I stället körde bussarna till Höllviken via Vellinge. I övrigt noterade Skånetrafiken endast mindre förseningar i tåg- och busstrafiken.

– Österlen är alltid känsligt, så förseningar får man räkna med, säger Antonia Bergstrand, informatör på Skånetrafiken.

Samtidigt tilltog snömängden och vindarna över Skåne under onsdagskvällen. Vägverket räknade på onsdagseftermiddagen med ytterligare upp till 30 centimeter snö lokalt i kombination med ostliga vindar på upp emot 15 meter per sekund. Plogning och halkbekämpning kommer att pågå under kvällen, natten och morgonen. – Vi har 130 plogbilar igång. Vi räknar med att det blir värst på Söderslätt och på Österlen. Dessutom blåser vinden så att vägar i nord-sydlig riktning kommer att dabbas värst. Det gäller väg 108 och väg 101. Där sätter vi också in mest resurser, säger Roland Andersson på Vägverket i Skåne.

Bärgningfirmorna hade fullt upp under hela dagen. Med undantag för en kortare paus mitt på dagen körde bärgarna i till exempel Vellinge med alla sina bärningsbilar. På eftermiddagen hade ett 20-tal avåkta bilister i Vellinge-, Näset-, Malmö-, Svedalaområdet fått hjälp av räddningskåren.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons