Kampen slutade med döden
- Det hände nångång i slutet på brunstperioden, det måste ha varit i slutet av september. Jag hade ingen kikare med, utan såg dem ute på fältet som två små prickar på morgonen. Jag tänkte att de låg och vilade, berättar Knut Nilsson för YA.
- Sedan var jag tvungen att köra ett ärende. Men när min son kom hem på kvällen så låg djuren kvar och han gick ut och undersökte det hela. Det visade sig vara en udda 18-taggare och en 12-taggare.
- Striden måste ha stått på natten eller tidigt på morgonen, för de båda kronhjortarna var inte där kvällen före, säger Knut Nilsson.
- Kronhjortar kan stånga ihjäl varandra. Men att de dör för att deras horn fastnat i varandra har jag bara hört talas om, aldrig tidigare sett, säger Knut Nilsson.
Kampen mellan de båda majestätiska djuren måste ha varit våldsam. Karl berättar att 12-taggaren hade blödande sår och tarmarna delvis utrivna.
- Hornen var så hårt fastkilade att vi ännu inte lyckats skilja dem åt. Vi ämnar montera hornen och funderar på att göra det som de är - hoptvinnade, säger Karl Nilsson. Viltforskaren Anders Jarnemo, som sitter i länsstyrelsens viltvårdsnämnd och dessutom är knuten till Grimsö forskningsstation hos Statens Lantbruksuniversitet, kom till platsen strax efter. Han kände igen de båda djuren från tidigare kartläggningar.
- Det verkade som om den större kronhjorten brutit nacken i kampen. Den mindre hade kraftiga sår och den hade sannolikt dött, även om den lyckats ta sig loss, säger Jarnemo.
Han har sett ett liknande fall i Tomelilla för ett antal år sedan. Men händelsen är mycket, mycket ovanlig.
- Det har hänt att kronhjortar fastnat i stängsel under kampen, men det är ju inte riktigt samma sak, säger Anders Jarnemo.
Hur länge kampen pågått är svårt att veta, men enligt Jarnemo orkar två jämbördiga hanhjortar inte slåss så värst länge, cirka 20 minuter. - Oftast blir det aldrig slagsmål mellan hjortarna. De är väldigt bra på att mäta varandra. Ser de att motståndaren är övermäktigt vikar de undan.