Annons
Nyheter

Kaminer tas bort från eldhärjat hus

Braskaminerna plockas bort ur det hyreshus i Malmö som brann i höstas då 80-talet familjer blev hemlösa. Branden tros ha uppstått på grund av en felaktigt installerad kamin.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2008

Efter branden evakuerades huset. Nu har hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget MKB, beslutat att inte återinstallera några braskaminer i huset. MKB kommer också att ta bort övriga kaminer i sina hus i området. De kaminerna har haft eldningsförbud sedan branden som bröt ut natten mellan den 26 och 27 november förra året.

En polisutredning efter branden avslöjade flera brister i byggnaden och MKB riskerar åtal för brottet framkallande av fara för annan. Bland annat var braskaminerna otillräckligt isolerade. Branden uppstod vid skorstensröret till en av kaminerna.

Annons

Enligt MKB:s fastighetschef Olle Ingman har åtalshotet inte haft någon betydelse för beslutet att ta bort kaminerna.

– Det som har varit viktigast är att det finns en oro från vissa av våra kunder på Potatisåkern, säger han till TT.

– De som bor där förstår ju också att det finns starka känslor mot braskaminerna, säger Ingman och tillägger att hyresgästernas standardsänkning ska kompenseras med hyresavdrag eller att det görs förbättringar i lägenheten.

Branden förstörde åttio lägenheter samt värden för 150 miljoner kronor. Ingen människa skadades allvarligt. (TT)

Anders Eeg-Olofsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons