Nyheter

Kameror ska stoppa djurinvasion

Kameraövervakning ska användas utmed Öresundskusten som vapen mot ett annalkande hot från danska mårdhundar. Bevakningen sker vid Brofästet och i Helsingborg och kamerorna ska locka till sig djuren med doftämnen.
Nyheter • Publicerad 4 november 2010
Foto: 
Sverige, Danmark och Finland har sedan september ett formellt samarbete för att utrota mårdhunden.
Sverige, Danmark och Finland har sedan september ett formellt samarbete för att utrota mårdhunden.Foto: 

– Mårdhundarna sprider sig nu kraftfullt i Danmark och nyligen fångades en på Fyn, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.

– Ska vi lyckas hålla dem borta måste vi vara ute jätte­tidigt, fortsätter han.

Mårdhunden jagas nu för fullt i Norrland. Kameror sätts upp mot finska gränsen och djur fångas, kastreras och förses med sändare som visar vägen till andra mårdhundar.

Men eftersom Norrland är kallt bedöms inte hotet mot den svenska faunan vara så stort som om mårdhunden kommer in söderifrån.

I Skåne är livsbetingelserna utmärkta för det glupska djuret som dessutom saknar naturliga fiender.

Mårdhunden beskrivs närmast som en ekologisk mardröm. Den förökar sig raskt, behöver inte särskilt stora revir och kan äta rent på både grodor och mark­levande fåglar.

Den kan dessutom bära på flera sjukdomar där särskilt dvärgbandmasken är riktigt otäck.

– I Tyskland håller dvärgbandmasken på att ändra människors förhållande till naturen, säger Nils Carlsson. De uppmanas att inte längre plocka bär och många låter därför bli att gå ut i skogen.

Anledningen är att parasiten sprids med djurens avföring som mycket väl kan hamna i blåbärs- eller lingonriset.

Länsstyrelsen ska låta sätta upp femton rörelsekänsliga kameror vid Brofästet söder om Malmö och vid lämpliga platser längs Helsingborgs stränder.

Kamerorna kompletteras med doftämnen som mårdhunden lockas till.

– Om en mårdhund dyker upp på bild sätter vi ut fällor i området, säger Nils Carlsson. Om en mårdhund fångas kommer den att avmaskas, kastreras och förses med gps-sändare vilket innebär att den därefter spåras med satellit.

Den norrländska erfarenheten har visat att mårdhunden sedan sätter sig i rörelse till dess att den hittar artfränder. Då är det dags för jägarna att träda in.

Sverige, Danmark och Finland har sedan september månad ett formellt samarbete för att utrota det oönskade djuret. I Danmark har nyligen en plan tagits fram som är tänkt att träda i kraft i slutet av månaden.

Även EU är inblandat och sponsrar projektet med 50 miljoner kronor.

I Danmark har tills bara för någon vecka sedan alla verifierade fynd av mårdhund registrerats på Jylland. Då fångades ett första exemplar på Fyn och utrustades med gps-sändare.

I Skåne har länsstyrelsen på senare tid fått in fyrtiotalet tips om påträffade, döda mårdhundar.

– I samtliga fall har det dock rört sig om katter eller grävlingar, säger rovdjurshandläggare Nils Carlsson.

Han uppmanar dock alla som av olika anledningar vistas i naturen att hålla ögonen öppna efter djuret.

Olof Broddesson
Stig Strömkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.