Annons
Nyheter

Kabelfel orsakade strömavbrott på Bornholm

Ett kabelbrott mellan Sverige och Bornholm gjorde den danska ön i det närmaste helt strömlös under några timmar på torsdagen. Uppskattningsvis drabbades 80 procent av de danska elabonnenterna av avbrottet.
Nyheter • Publicerad 22 december 2005

– Vi har ett brott på kablen mellan Ystad och Bornholm, men vi vet ännu inte vad det beror på eller när felet är åtgärdat, säger Jonas Nilsson, driftingenjör på elleverantören E.on.

Bornholms egen kraftproducent, Östkraft, har via dieselturbiner kapacitet att försöja hela ön med elkraft och samtliga abonnenter hade åter ström i ledningarna vid lunchtid på torsdagen.

Annons

För några år sedan blev Bornholm strömlöst när ett fartygsankare rev loss kabeln. Har samma sak inträffat även denna gång kan det ta ganska lång tid innan de svenska elleveranserna återigen kan komma igång.

– I så fall måste dykare gå ner och det är betydligt mer komplicerat än att laga en kabel på land. Det kan ta uppemot en månad, säger Jonas Nilsson.

Kabeln mellan Ystad och Bornholm ägs av danska Östkraft. E.on levererar cirka 30 megawatt elström till Bornholm.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons