Annons
Nyheter

Jordgubbsodlare riskerar åtal

Jordgubbsodlaren Hans Torstensson i Ullstorp riskerar åtal för brott mot miljöbalken. Torstensson har inte anmält det läger med 50-talet husvagnar han upprättat i Vinslöv för sina plockare.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2003

- Ett sådant läger faller inte inom allemansrätten. Därför måste det anmälas till oss, även om man lägger lägret på sin egen mark, förklarar miljöchef i Hässleholms kommun Sven-Inge Svensson, vars förvaltning handlägger ärendet efter en anmälan från Kommunal i Kristianstad. - Vi har ute och tittade på lägret, och tyckte allmänt att det såg för jäkligt ut. Därför vill vi veta om miljökontoret anser att detta är ett acceptabelt boende för våra gästarbetare, förklarar Tommy Nilsson Kommunal. Anmälan gjordes den 18 juli, och miljökontoret skickade omedelbart ett brev till Hans Torstensson, och begärde en redovisning av lägret. Förvaltningen åkte inte ut och inspekterade husvagnslägret. Men enligt Sven-Inge Svensson hörde Hans Torstensson av sig tre dagar senare, och förklarade då bland annat att han som mest haft 173 plockare boende i husvagnslägret samtidigt. Han ska också ha förklarat att plockarna har 10-11 torrtoaletter till förfogande. - Men det räcker förstås inte som redogörelse. Plockarna måste ha tillgång till vatten och möjligheter att sköta sin hygien, säger Sven-Inge Svensson. Eftersom plocksäsongen nu i det närmaste är över har Hans Torstensson och en handläggare på miljökontoret gjort upp om ett möte inom några veckor för att diskutera framtida upplägg. Men för Hans Torstensson kan sommarens husvagnsläger få fler efterverkningar. - Det är mycket troligt att vi gör en åtalsanmälan med anledning av att Hans Torstensson inte har anmält sitt läger till oss. Det anser vi att han har skyldighet till enligt miljöbalken, säger Sven-Inge Svensson. Hans Torstensson blir irriterad när han får höra om kommunens planer. - Den här campingen har funnits sedan 1990-91 och kommunen har inte ens varit ute och tittat, säger han. Det är konstigt att kommunen ska åtala så snart lagstiftningen ändras. Hans Torstensson, som är vice ordförande i bärsektionen av GRO (Gröna näringens riksorganisation) säger att han inte har känt till att han var tvungen att anmäla sitt husvagnsläger till miljökontoret. - Många odlare erbjuder den här typen av boende för sina plockare. Kravet på oss har varit att vi ska ha vandrarhemsstandard, förklarar han. Men informationen om att vi måste anmäla den här verksamheten till miljökontoret har inte nått oss. Men när Hans Torstensson nu har informationen ska han anmäla verksamheten. - Ja, det är väl lika bra, säger han. Kommunals sektion 43 i Kristianstad har även varit i kontakt med skattemyndigheten och polisen med anledning av Hans Torstenssons husvagnsläger. Text: Matti Stenrosen

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons