Annons
Nyheter

Jordgubbar till midsommar

Jordgubbar till midsommar? Kanske inte från Östergötland, men däremot från odlare längre söderut i landet.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2008
Jordgubbar.
Jordgubbar.Foto: 

I Östergötland har den senaste tidens kalla nätter gjort att det är kris för jordgubbsodlarna.

- Halva min areal är drabbad, ganska rejält drabbad, säger jordgubbsodlare Johan Hydén utanför Linköping till Sveriges Radio Östergötland.

Annons

Eftersom de flesta odlare i Östergötland har problem är risken stor för att utbudet i butikerna där blir mindre till midsommar.

Men längre söderut är inte kylan något hot.

- Jag tror att det blir gott om jordgubbar till midsommar. Det har redan dykt upp lite bär som vi har plockat, säger Sune Abrahamsson i skånska Önnestad till TT.

Bristen på regn är det mest akuta problemet i Skåne.

- Jordgubbar kräver väldigt mycket vatten, så det räcker inte med bara konstbevattning. Fortsätter det torra vädret kan det bli kris, men än så länge ser jag ingen risk.

Sune Abrahamsson vågar inte sia om priset på jordgubbarna till midsommar.

- Det är svårt att säga. Blir det väldiga överskott i utlandet, till exempel i Danmark, kommer jordgubbarna hit och då pressas priserna så klart.

De flesta jordgubbsodlingar finns i Skåne, Blekinge, Halland, Öland och Östergötland.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons