Annons
Nyheter

Jönsson fälld för storbedrägerier

Den misstänkte storbedragaren, Torgny Jönsson, döms till fängelse i 6 år. Fyrtiosexåringen, som beskrivits som maffians bankir, fälls för att ha lurat investerare på över 100 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2009
Foto: 
Foto: 

MALMÖ. I domen, som förkunnades vid Malmö tingsrätt klockan 11, skriver tingsrätten:

"Torgny Jönsson har inte kunnat lämna någon trovärdig förklaring till att stora summor pengar har hanterats på sätt som skett. Vad som förekommit medför att det kan riktas starka tvivel om existensen av de påstådda affärerna".

Annons

Att straffet blev sex år motiverar rätten så här:

"Vid straffbestämningen skall vidare beaktas att Torgny Jönsson på nytt återfallit i bedrägeribrottslighet av mycket allvarligt slag, som tagit sin början i direkt anslutning till den senaste domen."

Förutom fängelsestraffet ska Torgny Jönsson också betala skadeestånd på över 111 miljoner kronor till de drabbade.

Malmö tingsrätt går helt på åklagarens linje och slår fast att Torgny Jönsson haft för avsikt att lura investerarna på sina miljoner.

"[Hans] handlande har varit utomordentligt förslaget och präglat av en total avsaknad av empati", skriver tingsrätten i domen.

Rättegången mot Jönsson startade i mitten av juni och var inte avklarad förrän en bit in i juli.

I sin slutplädering lutade sig kammaråklagare Martin Bresman sig mycket mot Torgny Jönssons egna ord i de telefonavlyssningar som använts som bevis mot honom.

– Den hemliga telefonavlyssningen avslöjar en mycket sofistikerad bedragare på bar gärning, sade han.

Torgny Jönsson misstänks för att, under flera år, under förespegling om snabba klipp lurat olika investerare på 117 miljoner kronor. Pengarna skulle gå till projekt runt om i världen och ge rejäl ränta, i vissa fall skulle pengarna mångdubblas i andra lovade Jönsson återbetalningar i miljardklassen.

Men investeringarna gick inte så bra.

Annons

Kammaråklagare Martin Bresman hävdar att de över huvud taget inte genomfördes och att så aldrig var tanken, utan att löftena om en bra investering var ett sätt att mjölka välbärgade företagare på stora summor pengar.

Flera av de tolv investerare som gemensamt fört över 117 miljoner till bankkonton kontrollerade av Torgny Jönsson är i dag barskrapade.

En man från Mellansverige som förlorat drygt 25 miljoner på affärerna är försatt i personlig konkurs.

Utredningen har visat att en stor del av summorna som Torgny Jönsson dragit in överförts till personer inom den organiserade brottsligheten. Några av de namn som flitigt återkommit i förundersökningen har varit förre Hells Angels-presidenten Thomas Möller och Milan Sevo. Flera personer i Malmös undre värld nämns också i utredningen.

Martin Bresman yrkade under rättegången på sju års fängelse för Jönsson, det är ett år mindre än maxstraffet för grovt bedrägeri.

Torgny Jönsson har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att de 117 miljonerna som förts över till hans konton är lån som ska betalas tillbaka.

Emma Svensson
Daniel Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons