Annons
Nyheter

Joggande ger bättre och längre liv

Nu är det bevisat. Regelbundet joggande halverar risken att dö i förtid och joggarna har dessutom högre livskvalitet högt upp i åldrarna och fungerar bättre i vardagen än stillasittande jämnåriga.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2008
Regelbundet joggande halverar risken att dö i förtid. Bild: Scanpix
Regelbundet joggande halverar risken att dö i förtid. Bild: ScanpixFoto: 

Det visar en ny amerikansk studie där löpare följts under två decennier, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Löpning minskade risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och neurologiska sjukdomar som Alzheimers, visar studien som publiceras i senaste numret av tidskriften Archives of Internal Medicine.

Annons

Undersökningen baseras på en 20 år lång uppföljning av 284 medlemmar i en nationell löparklubb som jämfördes med en frisk kontrollgrupp i samma ålder. När studien avslutades hade 34 procent dött i kontrollgruppen mot 15 procent i joggargruppen.

När studien startade 1984 var löparna 50 år eller äldre och i bättre fysisk kondition än kontrollgruppen och under uppföljningstiden ökade skillnaden mellan grupperna successivt. Under periodens slut, då många av deltagarna närmade sig 80-årsåldern, hade kontrollgruppen betydligt svårare att klara sin dagliga livsföring än den mer aktiva joggargruppen.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons