Nyheter

Jättekran på 48 tonvälte i Malmö

En hög lyftkran ramlade längs med Carlsgatan.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2011
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Kranbilen skulle just användas till att lyfta in stora glaspartier i Gamla Posthuset.

Då rasade den 48 ton tunga maskinen i backen och krossade en personbil. Som genom ett under skadades ingen.

– Jag såg inte det själv, men det är helt ofattbart för det var ingen last på kranen, säger Mats Henningsson, platschef på Peab och fortsätter:

– Vi håller på att glasa in en del av byggnaden. Och de glasen som står där skulle lyftas in ett och ett, säger Mats Henningsson.

Men arbetet kom av sig redan innan det börjat.

Kranföraren chockades svårt men har kunnat lämna en redogörelse till polisen och uppges inte ha skadats fysiskt.

– Han har ingen förklaring till varför den välte men det ska ha skett i samband med att kranen fälldes ut, säger polisens informatör Calle Persson.

Händelsen rubriceras som en arbetsplatsolycka av polisen.

Lyftkranen tillhör företaget Kran & Schakt som skulle utföra arbete åt Peab vid Gamla Posthuset.

– Jag vill inte uttala mig om hur det här har gått till utan sparar mina kommentarer tills den tekniska undersökningen är gjord, säger Louis Zyto, chef på Kran & Schakt, som själv var närvarande vid olyckstillfället.

Har du pratat med kranföraren?

– Jag har pratat kort med honom och han är väldigt chockad över det inträffade.

En av era kranbilar välte vid Lagunen i Limhamn i samband med ett båtlyft 2008. Är ni extra olycksdrabbade?

– Nej, det känns inte rätt att beskriva oss som olycksdrabbade. Sådana här olyckor händer andra företag hela tiden men på mindre uppseendeväckande platser så att tidningarna inte märker något, säger Louis Zyto.

Olyckan orsakade stor uppståndelse. Många förbipasserade stannade till för att ta en bild eller för att titta närmare på den välta kranbilen.

– Vi hörde en jättehög smäll. Det var som om hela huset skakade, berättar Robin Wiberg som arbetar i ett hus i närheten och tillsammans med kollegorna rusade ut på balkongen för att se vad som hänt.

Insatschef Johan Nilsson berättar för tidningen att bärgningsarbetet sannolikt kommer att ta timmar.

Olyckan inträffade vid 15.10-tiden. Carlsgatan stängdes av i samband med insatsen, vilket bland annat påverkade stadsbusstrafiken.

Vad som orsakat olyckan är ännu inte klarlagt. Att kranen fällts ut för långt eller att stödbenen inte varit korrekt utfällda var två teorier under tisdagen.

Rondellen bakom Centralen har stängts av för trafik under röjningsarbetet.

Henrik Kilefors
Henrik Kilefors, Daniel Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.