Annons
Nyheter

Jämo: Bra med män i jämställdhetsparti

Jämo Claes Borgström anser att det är bra om även män engagerar sig i Feministiskt initiativ. Han är dock själv inte intresserad av att vara med i det blivande partiets ledning.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2005

Feministiskt initiativ ska ha delat ledarskap, föreslår styrelsen inför årsmötet i september. Minst två, högst tre talespersoner ska gå i spetsen, enligt förslaget som klubbats i styrelsen, skriver Svenska Dagbladet.

En av initiativtagarna till Fi, Ebba Witt-Brattsröm, vill att en av ledarna ska vara en "manlig feminist". Hon uppger att styrelsen diskuterat saken och hon tror att det finns det finns majoritet för det. Hennes egen favoritkandidat är jämställdhetsombudsmannen (Jämo) Claes Borgström.

Annons

– Det är klart att det rent personligt är roligt att det arbete jag driver i Jämo uppskattas på det sättet, men det är inte aktuellt, säger han till TT. Borgström påpekar att han "till att börja med" har ett år kvar som Jämo och därför inte kan engagera sig i något partis politik.

– Och även om det inte var förrän om ett år så skulle man delta i partiarbete så måste man vara med redan från början. Så redan av det skälet så är det uteslutet.

Borgström vill inte lägga sig i hur Feministiskt initiativ (Fi) ska organiseras.

– Men rent allmänt är viktigt att markera att jämställdhetsarbetet också är något som angår män. Män måste delta i förändringsarbetet så ur den synvinkeln så finns det ett starkt symbolvärde i att en man också deltar. Om deltagandet ska vara på ledningsnivå vet inte Borgström.

– Men att män bör vara med, det är min allmänna uppfattning, säger han.

Vänsterpartiets förre ledare Gudrun Schyman ligger bäst till för att bli en av Fi:s talespersoner. Svenska Dagbladet har talat med 13 av styrelsens 15 ledamöter. Bland dem har Gudrun Schyman det största stödet. Schyman själv har ännu inte varit i kontakt med valberedningen men säger att hon står till förfogande om medlemmarna väljer henne.

Fi håller årsmöte i Örebro den 9–11 september. Då ska föreningen besluta om att bilda ett parti inför riksdagsvalet 2006. (TT)

Peter Wallberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons