Nyheter

Jakten på vargen fortsätter

Två elstängsel är inget hinder för uppskrämda ridhästar. Det kunde Emelie Broberg i Näbbarp i Skurup konstatera på måndagsmorgonen. Attacken mot ett 30-tal får i Näsbyholm nyligen gjorde att hon fruktade det värsta.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2012
Elektrifierade stängsel visade sig inte vara något hinder för de tre vettskrämda hästarna som Emelie Broberg hittade någon kilometer bort.
Elektrifierade stängsel visade sig inte vara något hinder för de tre vettskrämda hästarna som Emelie Broberg hittade någon kilometer bort.Foto: 
Bertil Nilsson från länsstyrelsen på jakt efter vargspår i Näbbarp. Sannolikt var det dock kronhjortar som skrämde de inhägnade hästarna på flykt.
Bertil Nilsson från länsstyrelsen på jakt efter vargspår i Näbbarp. Sannolikt var det dock kronhjortar som skrämde de inhägnade hästarna på flykt.Foto: Sprisse Nilsson

- Hästarna hade precis släppts ut i hagen. De stod här i hörnet och åt när de plötsligt beslutade sig för springa härifrån. De tog sig igenom två elstängsel efter varandra, säger hon.

Stolparna med tillhörande eltrådar ligger utsprida i området runt de båda hagarna och tyder på att djuren drabbats av något som liknar panik. De tre vettskrämda hästarna kunde dock fångas in någon kilometer därifrån i den hage de normalt går på sommarbete.

- Jag har ju läst om att det kan ha varit en varg som attackerade fåren och det är klart att man tänker på det i en sån här situation, säger Emelie Broberg, som ringde polisen efter händelsen.

Hästarna tillhör familjens granne som för närvarande befinner sig utomlands. Själv har Emelie Broberg både barn, får, ponnys, höns och ett antal frigående minigrisar. Hennes oro för vad vargen kan ställa till med går inte att ta fel på.

Länsstyrelsens rovdjursenhet i Skåne har mer eller mindre blivit nerringd med tips på varg sedan den attackerade fårtackor i Näsbyholm under onsdagen i förra veckan.

Bertil Nilsson från länsstyrelsens rovdjursenhet uppskattar att antalet tips på var vargen varit synlig uppgår till ett 100-tal. Av tipsen har man – förutom Näbbarp – besökt Smygehamn i Trelleborg Skabersjö strax utanför Malmö.

I Smygehamn mätte länsstyrelsens expert upp spår med en steglängd på 192 centimeter, vilket gör att sannolikheten för att en varg passerat bedöms som stor. I Skabersjö kammade vargexperterna dock noll.

Bertil Nilsson konstaterar att storleken på tassavtrycken inte ger någon vägledning om det är en hund eller en varg gått förbi. Däremot, säger han, går det att avgöra på steglängden.

- Man mäter från framkanten på avtrycket. Vänster eller höger spelar ingen roll. Därefter mäter man till framkanten när samma tassavtryck dyker upp igen, förklarar han.

I Näbbarp pekade det mesta under måndagen på att något annat än en varg skrämt hästarna i sken.

- Jag har hittat färska spår efter tre kronhjortar som passerat förbi här. Det kan vara en tänkbar förklaring. Hästar är känsliga för ljud och förhållande lättskrämda, säger han.

Bertil Nilsson hittar inga vargspår i Näbbarp och Emelie Broberg känner sig något tryggare efter beskedet att det sannolikt var tre kronhjortar som drev hästarna på flykten.

Vad kan man då göra för att skydd sina tamboskap?

-Man kan ställa ut en påslagen radio inklädd i plast så att den inte blir blöt, eller så kan man hänga upp ett tygstycke som fladdrar. Det fungerar fyra till sex veckor, sen bryr vargen sig inte om det längre.

Maria Sällberg
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.