Annons
Nyheter

Jakt på pyroman i Kristianstad

Natten mot tisdagen brann en skola och i helgen ett stall. Det senaste året har det anlagts ett 30-tal bränder i Kristianstadstrakten. Polisen fortsätter samla spår i en komplicerad jakt på en pyroman.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2004

- Det är inte enkelt, vi når inte fram någonstans, säger kriminalkommissarie Curt Larsson, Kristianstadspolisens förundersökningsledare kring bränderna.

Polisen ser lätt likheter mellan bränderna - ingen har en naturlig brandorsak och de har drabbat i huvudsak folktomma lagerlokaler eller industrier och övergivna hus eller stallar.

Annons

Att hitta gärningsmannen, eller gärningsmännen, är inte lika lätt.

- Vi har en del spår som vi samlar på hög, bland annat brännbara vätskor och fotografier, säger Larsson.

Den DNA-teknik som kan lösa mordfall är inte lika enkel att tillämpa på pyromandåd. Elden förstör alla DNA-spår.

Polisen vet inte säkert om en eller flera personer ligger bakom bränderna. Pyromandåd är omtalade för att smitta av sig till så kallat vilande pyromaner och utlösa en kedjereaktion.

- Det kan också vara någon med dålig ekonomi som sätter fyr på sin firma eller några ungar som smygröker - och så får pyromanen skulden. Men de är för många bränder för att det ska handla enbart om sådant, säger Larsson.

Utredningsarbetet fortsätter med vittnesförhör och spårinsamling.

Branden natten mot tisdagen i före detta skolan i Nosaby var under kontroll vid fyratiden på morgonen, men eftersläckningsarbete pågick under dagen.

I helgen totalförstördes en tom stallbyggnad vid en gårdsbrand. Inga djur eller människor skadades under bränderna.

De tekniska undersökningarna av bränderna beräknas bli klar senare i veckan.

 

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons