Annons
Nyheter

Jackelén ny biskop i Lund

Det blir Antje Jackelén som efterträder Christina Odenberg som biskop i Lunds stift. Valresultatet visade i går att Jackelén fick 52 procent av rösterna vilket innebär att en andra valomgång inte är nödvändig.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2006
Antje Jackelén blir ny biskop i Lunds stift när Christina Odenberg går i pension till våren. Bild: Svenska kyrkan, Lunds stift
Antje Jackelén blir ny biskop i Lunds stift när Christina Odenberg går i pension till våren. Bild: Svenska kyrkan, Lunds stiftFoto: 

Med två procentenheters marginal kom Antje Jackelén över de 50 procent av de 999 rösterna som innebär att en andra valomgång inte behövs. Främste konkurrenten Håkan E Wilhelmsson fick 28 procent av rösterna.

– Jag är något överväldigad över det stora stödet och känner stor tacksamhet. Samtidigt är jag medveten om det stora ansvar som medföljer, säger Antje Jackelén i telefon från sitt hem i Chicago där hon varit professor i teologi och religion sedan 2001.

Annons

Jackelén blir den 68:e biskopen i Lunds stift och den första att utses av kyrkan. Före 2000 utsågs alla biskopar av regeringen. Hon blir också historisk på det sätt att det är första gången ett biskopsval inom Svenska kyrkan avgjorts i första omgången.

– Det var överraskande på så sätt att det skedde i första valomgången. Men jag visste efter provvalet att jag var en stark kandidat, säger Antje Jackelén. Till våren flyttar hon tillbaka till Sverige och Lunds stift som hon har ett förflutet i. Inledningsvis vill lära känna stiftet på nytt och bland annat jobba för att medarbetarna ska vara välutbildade.

– Det är en spännande tid att få kyrkan att växa in i ett postsekulariserat samhälle där inte bara en religion påverkar, säger hon.

Österlens kontrakt var ett av få kontrakt som gav någon annan än Antje Jackelén det största stödet. 19 av 38 röster gick där till Håkan E Wilhelmsson mot 13 för Jackelén.

Skytts kontrakt gav Jackelén 29 av 50 röster och där fick Göran Wrangö Callmer stort stöd. 12 röster gick till honom jämfört med Wilhelmssons 4 röster. I Vemmenhögs, Ljunits, Herrestads och Färs kontrakt fick Jackelén hela 39 av 59 röster jämfört med Wilhelmssons 8 röster.

Värt att notera är också att Stiftsstyrelsen och domkapitel gav Håkan E Wilhelmsson det största stödet. Han fick där 13 av 19 röster mot Jackeléns 6 röster. Antje Jackelén har svårt att förklara varför det är så men försöker ändå till slut.

– Jag kan bara spekulera. En förklaring kan vara att Stiftsstyrelsen och domkapitlet ville se någon som var förtrogen och kunnig när det gäller organisation och byråkrati och jag har inte den erfarenheten.

Biskopsvigningen sker den 15 april i Uppsala och mottagningsgudstjänsten äger rum i Lund den 21 april.

Paul Torstensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons