Annons
Nyheter

Internationell opiumliga åtalas i Malmö

Sex personer misstänka för att ha ingått i en internationell narkotikaliga åtalas vid Malmö tingsrätt. Ligan misstänks för att ha smugglat in stora mängder narkotika till Sverige.
Nyheter • Publicerad 17 november 2005

Upprinnelsen till åtalet är ett beslag av tullen i mitten av mars i år då två personer stoppades på Öresundsbron med 2 kilo opium gömt i luftfiltret på sin bil. Genom underrättelse- och spaningsverksamhetl lyckades tullkriminalen knyta beslaget till den organiserade brottsligheten. Ytterligare cirka nio kilo opium, 800 gram hasch och 25 gram kokain kunde beslagtas vid razzior på adresser i Malmö och Stockholm.

Dessutom lyckades tull och polis knyta en 39-årig tysk till den omfattande narkotikatrafiken. Mannen begärdes utlämnad och kammaråklagare Stefan Gradler vid internationella åklagarkammaren i Malmö åtalar nu den tyske medborgare tillsammans med ytterligare sex personer. 39-åringen bedöms som något av hjärnan i det smuggelnät som nu trasats sönder av den svenska tullen.

Annons

Förutom 39-åringen, åtalas tre kurirer samt två personer som misstänks för att vara mottagare av insmugglad narkotika. Dessutom åtalas två personer som misstänks ha köpt narkotika.

- Detta är ett utmärkt resultat som möjliggjorts genom att bedriva en förundersökning i projektform i samarbete med polisen. Målet med verksamheten är att vi slå ut hela kedjan i en brottsorganisation vilket utredningen tyder på att vi gjort, säger Rolf Bårdskär, biträdande operativ ledare på tullen i en kommentar.

Rättegången väntas pågå i tolv dagar

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons