Nyheter

Inte klart om Olssons dom överklagas

Mycket pekar på att domen mot dubbelmördaren Ulf Olsson står fast. Men Olsson själv har inte bestämt sig om han ska överklaga, berättar hans advokat Sven Jernryd.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2005

(uppdaterad) Hovrätten i Malmö dömde i förra veckan Ulf Olsson till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den 53-årige Olsson fälldes för morden på tioåriga Helén Nilsson från Hörby och 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö 1989. Hovrätten gick tvärt emot Lunds tingsrätt som dömde Olsson till livstids fängelse.

Chefsåklagare Pär Andersson vid åklagarkammaren i Kristianstad säger att riksåklagaren inte kommer att överklaga domen mot Ulf Olsson till Högsta domstolen.

– Jag har diskuterat med riksåklagaren om det finns något prejudikatvärde och vi kan i dagsläget inte se att det finns det, säger han till TT.

Men något slutligt beslut om att inte gå vidare finns ännu inte.

– Det har inte fattats några formella beslut om att inte överklaga, säger ställföreträdande riksåklagare Lena Moore.

Ulf Olsson, som anser att han är oskyldig, har inte bestämt sig om han ska överklaga domen.

– Vi ska samråda om detta. Jag ska försöka få tala med honom så fort som möjligt, säger Olssons advokat Sven Jernryd.

Domen måste överklagas senast den 2 augusti, sedan vinner den laga kraft.

Även om domen inte vunnit laga kraft kommer Ulf Olsson snart att föras över till Västerviks sjukhus.

– Vi har reserverat plats för honom och väntar att han kommer inom den närmaste tiden, säger Tomas Svensson, tillförordnad chefsöverläkare vid sjukhuset.

På sjukhuset kommer Ulf Olsson att undersökas och en vårdplan för honom läggs upp. Då avgörs också om det finns resurser att vårda honom eller om han ska flyttas till en annan institution. (TT)

Fredrik Gunér

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.