Annons
Nyheter

Inomhusmiljö skadlig för katter

Kattägare varnas: det här är otäck läsning.
Nyheter • Publicerad 1 april 2009
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

Katter i Sverige har 20 gånger högre halter av miljögifter i blodet än vad människor har. Det visar en studie som Bernt Jones, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet jobbat med, skriver Upsala Nya Tidning.

Orsaken till att katterna får i sig mer miljögifter är att de tvättar sin päls. Det handlar om flamskyddsmedel som används i bland annat mattor, tv-apparater och datorer. Studien visar att katter kan vara en mätare av förekomsten av kemiska föreningar inomhus. Bernt Jones hoppas nu att forskningen även ska kunna användas för att visa hur inomhusmiljön påverkar oss människor.

Forskare har i tidigare studier hävdat ett samband mellan exponering av vissa flamskyddsmedel och den relativt vanliga förekomsten av giftstruma hos katter.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons