Annons
Nyheter

Inget vaccin för äggallergiker

Personer som är allergiska mot ägg kommer inte att kunna vaccinera sig mot den nya influensan A/H1N1. Sverige har nämligen beställt vaccin som odlas fram på det gamla sättet, inuti hönsägg.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2009
Foto: 
Foto: 

STOCKHOLM. – Vi har inte, som vi vet nu, några möjligheter att få in en alternativ produkt till äggallergikerna, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Framställning av influensavaccin är ingen enkel process. Hönsägg utgör fortfarande basen i produktionen. Viruset som ska ingå i vaccinet odlas fram inuti äggen, ett ägg per dos, vilket gör att små mängder äggprotein hamnar i läkemedlet.

Annons

Vissa företag har börjat använda cellodlingar i stället, men det pandemivaccin som läkemedelsjätten Glaxo Smithkline börjar skicka till Sverige i höst är helt och hållet äggbaserat.

– Det här ser jag som ett bekymmer faktiskt. Man får hoppas att alla andra vaccinerar sig åtminstone, så att smittspridningen minskar, säger Ingalill Bjöörn, ordförande i Astma- och allergiförbundet och själv äggallergiker.

Hon tycker att allergiker som har frågor ska kontakta sin allergiläkare.

– I vissa fall kanske man inte är värre allergisk än att man kan ta sprutan i alla fall, om man förbehandlar ordentligt med kortison. Men det behöver man ju diskutera med sin doktor, säger Ingalill Bjöörn.

Det är bara personer med riktigt svår äggallergi som inte kan vaccineras, säger professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket.

– De som får kraftiga reaktioner med blodtrycksfall och andningsproblem. Och naturligtvis kan de personerna använda sig av antivirala läkemedel när influensan grasserar som värst, säger Liliemark.

Andreas Mattsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons