Inget stöd till mackägare
– Vi har i dag inga planer på någon särskild beskattning som via stadsbudget ska omföras för att kunna betala kommersiell service. Permanent driftstöd kommer aldrig att vara uthålligt. Den som driver verksamheten måste också känna att det går ihop. Det är marknadsekonomi som gäller, säger Jöran Hägglund, statssekreterare vid näringsdepartementet.
För 40 år sedan fanns 9000 bensinstationer i Sverige, enligt branschorganisationen Svenska Petroleum Institutet (SPI). I dag är den siffran 3586. Hur många av dem som kommer att försvinna är okänt. En siffra som nämnts i sammanhanget är att 1000 ska bort inom en treårsperiod.
– Förra årets lades 115 ned. Sannolikt blir det en ökning framöver. Det finns en tydlig tendens att bensinförsäljningen kommer att minska. Men att det skulle gå långt över 200 anläggningar om året har jag svårt att se, säger Ulf Svahn, vd på SPI. Det är olönsamma mackar som får stryka på foten till förmån för mer vinstgivande anläggningar i den självsanering som nu pågår inom bensinbranschen. För landsbygdens del handlar det om en strukturomvandling.
– Bensinstationerna är sista bastionen på landsbygden. Faller pumparna faller ofta lanthandeln. Det är en dramatisk sak, säger Owe Nordling, ordförande för föreningen Hela Sverige Ska Leva i Värmland.
Fast storstadsbor ska inte behöva betala för olönsamma mackar på landet.
– Inte på det sättet. Det beror på vad man menar med olönsamt och lönsamt. Det sker mycket positivt i glesbygden med nya företag och jobb som växer fram. Då måste man också bättre kunna se vart vi ska ha strategisk service placerad som kan bedrivas på kommersiella villkor och vara bärande för dem som driver den, säger statssekreterare Hägglund. Enligt svensk lag ska den som smutsar ner också städa upp efter sig. Något som kan bli en dyr historia när tankställen läggs ned och anläggningarna ska saneras. I mars aviserade näringsminister Maud Olofsson att det kunde bli aktuellt med stöd till mindre bensinstationer. "Enskilda små mackägare kan inte få orimliga kostnader för att sanera", sade Olofsson då.
Hur det blir med den saken är dock oklart i dagsläget.
– Ytterst är saneringsfrågan ett ansvar för dem som har smutsat ned, det vill säga oljebolagen. Sedan kan det vara enskilda fall beroende på att det är samhällsviktigt att det finns service som gör att man får hantera de fallen unikt för sig, säger statssekreterare Hägglund. (TT)