Annons
Nyheter

Inget genombrott om skottlossningar

Tipsen fortsätter att strömma in om de oförklarliga skottlossningarna i Malmö. Mellan 100 och 200 tips har hittills räknats in.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010

Men något genombrott i arbetet med att finna den skytt som skjuter på oskyldiga människor i Malmö har inte skett.

– Vi inväntar svar från Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping när det gäller DNA från den man som blev skallad av en misstänkt skytt i fredags kväll, säger polisens informatör Cindy Schönström-Larsson.

Annons

Hon väntar dock inte att svaret kommer förrän i slutet av denna vecka eller i början av nästa.

Det var i samband med skotten mot ett skrädderi som innehavaren rusade ut för att se vad som stod på. Han fick då tag i en man, som nu är misstänkt för skotten, men tvingades släppa honom efter att ha blivit skallad i ansiktet. Offret topsades i hopp om att man på så sätt ska kunna få fram gärningsmannens DNA.

Medieintresset för människojakten som pågår i Malmö är enormt. På måndagen hade ett stort pressuppbåd samlats vid polishuset inför dagens rutinmässiga presskonferens. Tv- och radioteam från när och fjärran väntade på nyheter. Men det hela slutade i antiklimax.

Innan presskonferensen börjat meddelade polisens informatör Lars-Håkan Lindholm att det inte skulle sägas ett ord om jakten.

– Det hade blivit någon form av missförstånd, säger han. Och där stod jag som en idiot.

Alla undrade varför inte polisen hade något att säga.

Arbetet pågår för fullt med att gå igenom alla tips som strömmar in. Poliserna är tacksamma för allmänhetens hjälp i jakten, men konstaterar samtidigt att det är tidsödande med alla tips som måste kollas – hur osannolika de än är. De kan handla om allt från bildörrar som smälls igen till fyrverkeripjäser.

Fram till sent på söndagskvällen hade polisen, enligt Kvällsposten, åkt ut på 22 falska tips. Bara från klockan 20 fram till midnatt på söndagskvällen fick man in åtta till tio larm om skottlossningar.

– Vi åkte på alla larmen, men inget visade sig vara skarpt, säger polisens informatör Sofie Österheim.

Totalt handlar det nu om 19 skottlossningar som polisen misstänker kan ha utförts av en och samma gärningsman.

Annons

– Gärningsmannaprofilgruppen har gått igenom samtliga skjutningar och tycker att det finns starka skäl för att det handlar om en och samma gärningsman, men vi kan ändå inte låsa oss vid det, säger kriminalkommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen Skåne vid den pågående presskonferens i polishuset i Malmö.

– Den hypotesen kan vara fel, eller till delar fel, säger han.

Polisen vet inte när svaren kommer från SKL, som just nu undersöker fynd från skottlossningarna.

– Det beror på vilket skick fynden är i. Men vi hamnar överst i kön, våra ärenden behandlas med förtur av SKL.

– Vi vet att samma vapen använts vid ett antal skjutningar, men vi berättar inte vid hur många. Den tekniska bevisningen är vårt trumfkort när vi sitter med en misstänkt, säger Sjöholm.

Polisen vet inte när svaren från SKL kan komma.

På presskonferensen kommenterade polisen rykten om att grupper av invånare i Malmö börjat jaga den okände skytten på egen hand.

– Det är helt fel att ta lagen i egna händer, säger Åsa Palmqvist, biträdande polismästare i Malmö.

Länskriminalens operative chef Börje Sjöholm raljerade lite och sade.

– De här människorna har inte precis lika höga beviskrav som vi.

Annons

Åsa Palmqvist säger att de här gängen riskerar att bli betraktade som brottslingar av polisen.

Polisen har synat alla skjutningar som inträffat sedan oktober förra året, totalt ett 50-tal. Av dem räknar man med att 19 tillhör de oförklarliga som man nu riktar in sig på. Sammanlagt har en person avlidit och åtta skadats till följd av skjutningarna.

– Det är inte alls omöjligt att det finns skjutningar som passar in här även före oktober i fjol. Vi har börjat titta på det också, säger Börje Sjöholm.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons