Annons
Nyheter

Inget förbud mot slöjor i Svedala

Kommunstyrelsen i Svedala avvisar en motion från Sverigedemokraterna om totalförbud i skolorna mot burka och andra slöjor som döljer ansiktet. Därmed kördes politikerna i kommunens kulturutskott över.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2004

Utskottet var den första instansen som behandlade frågan i Svedala. Dess beslut att bifalla förslaget om slöjförbud väckte stor uppmärksamhet i media. Björn Jönsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Svedala, säger till TT att detta sedan ledde till en omfattande debatt inom de politiska partierna i Svedala. - Vi har gått igenom Skolverkets rekommendationer och beslutat att det som kommer fram där ska vi leva efter, säger Björn Jönsson. Skolverket ger skolorna rätt att förbjuda ansiktstäckande klädnader, men bara under förutsättning att det finns objektiva skäl till ett förbud. Det kan till exempel vara att undervisningen försvåras eller att det uppstår problem med att identifiera elever. Därmed finns det ingen anledning för kommunpolitikerna att besluta om något förbud, anser Börje Jönsson. Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut då frågan behandlades på onsdagskvällen. Det slutgiltiga beslutet fattas av Svedalas kommunfullmäktige den 14 april. Än så länge finns det inga skolelever inom Svedala kommun som bär ansiktstäckande slöjor. Sverigedemokraterna har väckt liknande motioner i ytterligare 13 kommuner runt om i landet. Många har redan hunnit svara, antingen genom att helt avslå motionerna eller genom att bara hänvisa till Skolverkets rekommendation och sedan anse motionen besvarad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons