Annons
Nyheter

Inget borgerligt skatteförslag före valet

Det blir ingen gemensam borgerlig syn på skatten till Region Skåne före valet. Det sade Johan Linander, politisk sekreterare (c), på ett presseminarium i Lund på tisdagen. Om det blir en borgerlig majoritet efter valet i höst så får partiernas relativa styrka avgöra hur det går med en eventuell skattehöjning.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2002

Fram till nu har de flesta av Region Skånes partier uttalat sig för en skattehöjning för att lösa regionens omfattande ekonomiska problem. Även moderaterna har börjat slira på sitt tidigare kategoriska nej. Men det blir alltså inget entydigt ställningstagande från den nuvarande majoriteten i regionfullmäktige. Johan Linander påpekade också att Region Skåne har en fungerande budget. Regionfullmäktige hann med att ta den nya reviderade budgeten innan länsrätten upphävde det ursprungliga budgetbeslutet. Genom beslutet om reviderad budget hade Region Skåne redan upphävt den budget länsrätten tog ställning till. I den reviderade budgeten saknas 1 350 miljoner kronor. Enligt en senare prognos kommer regionens underskott att bli omkring 1 800 miljoner. - Detta innebär inte att prognosen måste slå in, sade Johan Linander. Men det krävs att vi stryker planerade verksamhetsökningar för att vi ska klara budgeten med det underskottet. Som en följd av det ökande underskottet i 2002 års regionala budget ökar också underskottet i den ekonomiska planen för 2003-2004. - Produktionsberedningen har satt ett absolut tak för vilka kostnadsökningar man kan tolerera, sade regionrådet Henrik Hammar (m). Och det förefaller som om ökningstakten planar ut.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons