Nyheter

Ingen vet hur vi ser ut

Nyheter • Publicerad 16 november 2004
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag satt med fotografen Thorsten Persson på ett värdshus i Köpenhamn i lördagskväll och pratade om skönhet. Saken är den att Thorsten tagit en bild på mig och en av mina medarbetar som ska användas i ett ännu så länge hemligt projekt. Efter den goda middagen med tillbehör hade jag mod nog att försiktigt framföra att vi inte var riktigt nöjda med bilden, vi såg helt enkelt inte tillräckligt bra ut.

Nu är Thorsten en väldigt lugn och sansad person och med ett helt liv som fotograf bakom sig har han hört just den formuleringen hundratals och åter hundratals gånger.

Han blev alls icke sur eller irriterad utan gav mig i stället sin syn på det där med skönhet. Han menar att hur vi uppfattar oss själva både i levande livet och på bild är helt annorlunda än hur andra uppfattar oss. Vi ser ju alltid oss själva spegelvända i spegeln och dessutom är bilden i spegeln inte tre-dimensionell. Vi är alltså både platta och felvända.

Och på ett bra porträtt, som det Thorsten har tagit, ser vi egentligen mer ut som vi gör än hur vi uppfattar oss själva i spegeln. Och eftersom vi inte tycker vi känner igen oss riktigt så blir vi osäkra och väljer då att bli negativa. Fy, som jag ser ut på den bilden, säger vi.

Thorsten Persson har rätt och det är till exempel därför som aldrig objektet själv ska få välja bilder på sig själv. Det är fotografens jobb och han ser ju bättre hur vi egentligen ser ut och hur andra ser oss och det är den bilden som ska förmedlas.

Vi fick således en säger en bild och jag har inte en aning om hur resten av bilderna ser ut. Och vill inte veta. För är det så att vi såg bäst ut på denna bild då vill jag inte se resten.

Det låter ju som väldigt dystra och självupptagna tongångar men säg den av oss som inte är fåfäng och vill ta sig så bra ut som möjligt och hur ska man kunna känna sig stilig en regnig, mörk och grå måndag i mitten av november.

Och ingen ser bra ut när man själv är lite vissen. Men när jag är på topp, vilket faktiskt är det vanligaste tillståndet, då ser jag mängder av vackra kvinnor i alla åldrar och då är jag nog också hyfsat snygg själv. Tror jag i alla fall.

Dessutom tror jag att det kan bli något av den här måndagen också, för en stund sedan fick jag en go komplimang från signaturen Doriana och den höjde livskvalitén avsevärt. Tack.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.