Nyheter

Ingen strejk i handeln i påsk

Hotet om strejk inom handeln i påsk avvärjdes sent på torsdagskvällen. Parterna kom då överens om ett avtal som är identiskt med det som träffades i lördags, uppger Svensk Handels vd Dag Klackenberg för TT.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Avtalet ger sammantaget 12,6 procent i löneökningar på tre år. Det gäller för 120000 anställda i detaljhandeln och 30000 lageranställda.

Avtalet avviker från industriuppgörelsen eftersom löneökningsutrymmet ökar för varje år, berättar Tommy Tillgren, andre vice ordförande i LO-förbundet Handels.

Enligt uppgift till TT hade LO planerat för en presskonferens under torsdagen där ett större paket med sympativarsel skulle presenteras för att stödja Handels i konflikten med arbetsgivarna i Svensk Handel och Svenskt Näringsliv.

Sedan låsningarna lättat mellan parterna drog dock LO tillbaka det planerade varslet om ytterligare konfliktåtgärder.

Bakom konflikthotet låg att Svenskt Näringsliv stoppat den redan klara löneöverenskommelsen mellan Handels och Svensk Handel. Flera av de andra arbetsgivarförbunden i Svenskt Näringsliv ansåg att löneavtalet var för dyrt, vilket skulle kunna trissa upp lönerna även på andra områden.

Klockan 17 på torsdagen inledde medlarna en genomgång med Handels och Svenska Handel av tidsplanen för de fortsatta medlingsförhandlingarna. Tre timmar senare lämnade medlarna ett bud till parterna och förväntade sig ett svar senare under kvällen.

Vid 22-tiden såg det ut som att parterna tänkte ta god tid på sig att ta ställning till vad i budet som är godtagbart och vad som avvisas men en kort tid därefter var det nya avtalet klart. Och Handels press- och informationschef Bill Erlandsson förklarade dessförinnan att varslet skulle återkallas omedelbart om medlingsförhandlingarna resulterade i ett nytt avtal. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.