Annons
Nyheter

Ingen segrare i USA:s superval

Ingen segrare och alla kvar. Supertisdagens politiska rysare i USA gallrade inte fältet. Men republikanen John McCain stärkte sin ledarställning och båda demokraterna Hillary Clinton och Barack Obama visade musklerna.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2008
Barack Obama, Hillary Clinton och John McCain är de kandidater som pekas ut som favoriter efter Super Tuesday. Bilder: Scanpix
Barack Obama, Hillary Clinton och John McCain är de kandidater som pekas ut som favoriter efter Super Tuesday. Bilder: ScanpixFoto: 

Clinton tog hem åtta delstater, bland dem hemstaten New York och de folktäta Kalifornien och New Jersey. Men Barack Obama vann fler delstater och i alla väderstreck totalt tolv, bland dem Georgia, Missouri och hemstaten Illinois.

- Det här blir krig, sade den politiska journalisten och författaren Carl Bernstein i CNN om de kommande veckornas primärval.

Annons

Ingen presidentkandidat kunde alltså utses på den demokratiska sidan efter supertisdagen, bland annat eftersom delegaterna fördelas proportionellt. Clinton såg ut att få något fler delegater men ingen större marginal.

CNN rapporterade 591 delegater för Clinton och 476 för Obama på den demokratiska sidan. Bland republikanerna hade McCain 487, Mitt Romney 176 och Huckabee 122. - I år röstade ni inte bara i ett historiskt val utan också för att återupprätta Amerika, sade Clinton till öronbedövande jubel på sin valvaka i New York.

Hon gav ett energiskt intryck och talade som om hon var på väg mot presidentposten ¿ om ekonomi, miljöteknik, sjukförsäkringar och stamcellsforskning.

Kort därefter intog Barack Obama scenen på sin fest i Chicago.

- Vår tid har kommit. Vår rörelse är äkta, förändring har kommit till Amerika, ropade Obama till stampande och applåderande väljare.

Obama lovade utöva "morgondagens ledarskap" och satsa på utbildning, befria landet från oljans tyranni och förena partierna för en sjukförsäkring om han blir president. Talet avbröts flera gånger av att publiken ropade "Vi vill ha förändring!"

Obamas kanske största besvikelse var förlusten i Massachusetts, ett fäste för familjen Kennedy som gett honom stort stöd. Bland republikanerna råder det inget större tvivel om att John McCain kommer att få sitt partis nominering. Supertisdagens segrar i nio viktiga delstater räckte dock inte för att få rivalerna Mitt Romney och Mike Huckabee att ge upp.

- Vi vann i väst, syd och nordöst. I kväll måste vi vänja oss vid tanken på att vi är den republikanska huvudkandidaten till nomineringen, sade McCain i direktsändning.

McCain lyckade dock inte bland de konservativa i bibelbältet i syd, där gjorde i stället Huckabee en imponerande "comeback". Den mest besvikne var nog Mitt Romney som enbart vann sex delstater ¿ men han lovade vara kvar i tävlingen.

En delstat där rösträknandet drog ut i många timmar var viktiga Missouri, som demografiskt representerar ett "mini-USA" (och har prickat presidenten i 24 av de senaste 25 valen). De båda demokraterna låg länge på 48 procent vardera och de tre republikanerna på omkring 30 procent var. Men till slut kunde Obama och McCain utropas till vinnare.

Supertisdagen var historisk i många avseenden. Det är första gången primärval har hållits i hela 24 delstater samtidigt och en kvinna och en svart har aldrig tampats om demokraternas nominering tidigare. Närmare 80 miljoner väljare hade registrerat sig för att rösta och det talades om rekordstort valdeltagande. (TT:s utsända)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons