Annons
Nyheter

Ingen förskoleplats för barn till långtidssjuka

Höörs kommun ska bara undantagsvis erbjuda plats i förskolan till långtidssjukas barn. Beslutet, som gäller barn i åldern ett till fyra år, kritiseras av barnombudsmannen Lena Nyberg.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2006

Hon anser att det strider mot FN:s barnkonvention om att inga barn ska diskrimineras, skriver Sydsvenskan. Dessutom påpekar hon att sjuka eller skadade föräldrar kanske inte har möjlighet att göra allt med sina barn och att barnen som inte får gå i förskola riskerar att hamna i utanförskap.

Den nya principen infördes i Höör efter nyår. Hädanefter ska en specialpedagog på barn- och utbildningsförvaltningen ta ställning till om barnet har särskilda behov. I annat fall ska barn till långtidssjukskrivna inte erbjudas förskoleplats. Det gäller inte barn som redan före förälderns sjukskrivning hade en plats i förskolan.

Annons

Enligt Försäkringskassan kan föräldrar som har barnen hemma få problem med att få ersättning.

– Har man inte barnomsorg får man väga in det i rätten till ersättning, säger försäkringsspecialist Viveca Loman till tidningen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons