Annons
Nyheter

Ingemar Simonsson död i trafikolycka

Malmöprästen och samhällsdebattören Ingemar Simonsson avled på måndagen sedan han blivit påkörd av en lastbil. Han blev 73 år.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2005

Simonsson promenerade på måndagsförmiddagen på infarten till Ribersborgs kallbadhus i Malmö då lastbilen, en varubil, av okänd anledning backade på honom. Han avled omedelbart, uppger polisen i Malmö.

Prästen Ingemar Simonsson var känd som en radikal och stridbar person med stort engagemang för fattiga och utslagna både i Sverige och i andra länder. Han kom att kallas Båstadsprästen, Röde Ingemar och ayatollah Simonsson.

Annons

För en bredare publik gjorde han sig känd då han iförd sin prästkrage var med och ledde de demonstrationer som satte stopp för Sveriges tennismatch mot dåvarande Rhodesia 1968. Kritikerna rasade.

Därefter har det fortsatt att storma kring honom. Som kyrkoherde i Malmö öppnade han kyrkorummet för flyktingar som hotades av avvisning och tog strid mot kommunarresten av kurder på 1980-talet. Med liv och lust engagerade han sig för homosexuellas rättigheter och anmäldes i mitten av 1990-talet då han under en vigselliknande ceremoni i kyrkan välsignade två lesbiska kvinnor som hade registrerat sitt partnerskap.

Hans kamp mot alla former av rasism och nynazism mynnade ut i åtskilliga predikningar, tal och artiklar. Efter pensioneringen har han varit kolumnist i Kvällsposten i Malmö där han förmedlat sina tankar, ofta formulerade i vänners lag i Ribersborgsbadets bastu.

Understundom var livet omilt även mot Ingemar Simonsson själv. En av de svåraste uppgifterna var att nedkämpa sin egen alkoholism vilket dock lyckades efter behandling 1987. Ett annat slag var när en systerdotter under sistlidna nyårsafton kom tillbaka från Thailand utan sina medresenärer – maken och deras två barn. (TT)

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons