Annons
Nyheter

Inga pengar till andra ultraljudet

I höst kan det andra ultraljudet som görs på rutin av gravida tas bort. Regionpolitikerna ger bara pengar till ett ultraljud i den nya mödravårdspengen.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2011
”Det känns väldigt tryggt att veta att allt är bra”, tyckte Hanna Hallborg igår efter att hon hade gjort sitt andra rutinultraljud i vecka 32 på Kvinnokliniken i Malmö. Barnmorskan Catarina Palmquist kunde berätta för henne att den lille pojken i magen hade vuxit bra och hade lagt sig till rätta inför förlossningen.Foto: Anna Bank

Den 1 september införs hälsovalet för mödravården i Skåne. Då ska en särskild vårdpeng följa med varje kvinna till den mottagning hon väljer.

Men i ersättningen ingår bara ett ultraljud, i vecka 18–20 och en riskvärdering för kvinnor över 33 år genom KUB-test, fostervattens- eller moderkaksprov.

Annons

Det betyder att det nu är oklart om kvinnoklinikerna i Malmö, Lund och Ystad kan fortsätta att erbjuda ett andra ultraljud i vecka 32 till alla gravida. I Kristianstad och Helsingborg görs inget sådant om det inte finns särskilda medicinska skäl.

Risken finns att kvinnor själva måste söka sig till en privatklinik och betala för det andra ultraljudet, tror Johan Molin, mödravårdsöverläkare i Malmö.

Redan idag finns en sådan möjlighet. En privat klinik i Malmö tar bland annat emot patienter från norra Skåne och Småland där inget andra rutin­ultraljud erbjuds. En undersökning kostar omkring 2 000 kronor.

– Det blir orättvist, säger Johan Molin, som vänder sig emot att ultraljud blir en ekonomisk, och inte en medicinsk fråga.

Kanske kommer mödravårdsmottagningarna i sydväst även framöver att prioritera att skicka kvinnorna på ett andra ultraljud, men det blir i så fall upp till varje mottagning att avgöra om de har råd med det.

Johan Molin befarar att färre barn med tillväxthämning kommer att hittas om inte alla kvinnor får ett andra ultraljud. Det har visat sig att om man inte hittar dessa barn redan i magen löper de fyra gånger så stor risk att få bestående hjärnskador.

– Vi har gott på fötterna att det and­ra ultraljudet gör nytta, säger han.

Kvinnoklinikerna i Lund och Malmö håller nu på att gå igenom de nya villkoren, för att se om det går att fördela om resurser så att ett andra ultraljud kan erbjudas även i framtiden.

Göran Lingman, chef för Kvinnokliniken i Lund, påpekar att hela programmet för hur mödravården följer ofödda barn i magen bygger på de rutiner som har utarbetats i Malmö och Lund, där två ultraljud används.

– Det har lett till väldigt goda resultat och vi vill fortsätta arbeta så. Men det handlar om ekonomi till syvende och sist.

KUB-test är ett samlingsnamn för ett blodprov och det ultraljud (nupp) som tas i vecka 10–14 för att undersöka risken för bland annat Downs syndrom.

Henrik Kilefors
Martina Glimberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons