Annons
Nyheter

Inga nya pass i mellandagarna

Det går inte att ansöka om nytt pass mellan den 26 december 2011 och 2 januari 2012. Detta eftersom nya resehandlingar införs i Sverige vid årsskiftet och systemen måste uppdateras. Den som behöver nytt pass innan jul och nyår måste därför ansöka omgående.
Nyheter • Publicerad 15 december 2011
Foto: 

Carina Björk är länsinstruktör för polisens resehandlingssystem i Skåne.

-Vi har tecknat ett nytt avtal för tillverkningen av resehandlingar som börjar gälla 1 januari. För att övergången till den nya leverantören ska fungera, så måste systemet stängas av i mellandagarna.

Annons

Stängningen av ansökningssystemet grundas på ett nationellt beslut och det är inget som enskilda passexpeditioner har kunnat påverka. Det går inte heller att ansöka om nationellt id-kort under den aktuella perioden.

I vanliga fall brukar många utlandssvenskar passa på att förnya sina pass när de ändå är i Sverige över mellandagarna. Förra året tog passexpeditionen i Ystad emot 151 ansökningar under mellandagarna och i Trelleborg tog man emot 81 stycken. De som vill förnya sina pass i år får alltså söka innan den 26 december eller vänta till efter den 2 januari. Carina Björk tror att en hel del kommer att vänta tills nästa år då det dessutom blir billigare att få en ny resehandling.

-Priset på pass kommer att gå ner från 400 kronor till 350 kronor. Anledningen till prissänkningen är att kostnaderna för passhanteringen har minskat beroende på det nya avtalet. Priset på nationellt id-kort och provisoriskt pass kommer däremot inte att sänkas.

Carina Björk är positiv till att resehandlingarna får en ny utformning.

-Jag tycker att man ska uppdatera id-handlingar med jämna mellanrum. De nya passen kommer att få en bättre säkerhet och de kommer att ha färgfoto. Dessutom kommer fotot att finnas på fem synliga ställen i passet.

Den som har glömt att ansöka om pass och ska resa på julafton får snabba på med ansökan, säger Carina Björk.

-Det kan gå om man ansöker senast den 16 december. Normalt tar det fem arbetsdagar, så om det inte händer något oförutsett så bör man hinna få det till den 23 december. Men det finns ju ingen hundraprocentig garanti.

Om man ska resa vid nyår har man ytterligare några dagar på sig. Passexpeditionerna har öppet i mellandagarna, så de som redan har ansökt kan hämta ut sina beställda pass och id-handlingar.

Den som trots allt behöver ett pass akut under mellandagarna kan ansöka om ett provisoriskt handskrivet pass. Det kan man göra på två platser i Skåne, på Sturups flygplats eller på passexpeditionen på Drottninggatan 18 i Malmö.

Ann-Louise Olander
Charlotte Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons