Annons
Nyheter

Inga nya bakteriefall i Skåne

Inga nya fall av svåra infektioner, orsakade av aggressiva streptokock-A-bakterier, har rapporterats det senaste dygnet i Skåne. De som vårdas på sjukhus för sina infektioner har dessutom börjat må bättre.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2012
Foto: HÃkan Lindgren

De som nu vårdas på sjukhus för sina infektioner har börjat må bättre. Ingen av de fyra som insjuknat efter operationer på Landskrona lasarett behöver längre intensivvård.

I eftermiddag väntas besked i frågan om verksamheten med planerade operationer i Landskrona kan återupptas, upplyser Region Skånes presstjänst.

Annons

Normalt förekommer i Skåne ett 60-tal fall av svåra streptokockinfektioner per år. Av de 43 fallen som redan inträffat i år har elva personer varit livshotande sjuka.

De flesta fallen har varit i västra Skåne, bland annat i Trelleborg, men det är oklart varifrån smittan kommit. Fyra patienter som i förra veckan opererades i Landskrona insjuknade och därför är operationsavdelningen där tillfälligt stängd.

Någon motsvarande ökning av svåra streptokock-infektioner har inte upptäckts i resten av landet. Streptokocker är vanligt förekommande bakterier, som bland annat orsakar halsfluss och svinkoppor.

Ungefär var tionde person bär på bakterien utan symptom. Ibland dyker det dock upp aggressiva varianter som kräver snabb behandling med antibiotika och ibland även kirurgiska ingrepp.

Louise Cronholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons