Nyheter

Influensan slår hårt mot Skåne

Skåne ligger i topp i den våg av influensa som just nu drabbar Sverige. Svininfluensa drabbar skåningar mer än andra, men också den vanliga influensa B har däckat åtskilliga.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2011
Foto: 

– Vi har haft en rejäl topp, men kanske är den på nedåtgående nu, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

I hela landet var antalet fall av influensa förrförra veckan det högsta på fem år med undantag för förra säsongens pandemi, enligt Smittskyddsinstitutet.

Det är just förra säsongens svininfluensa som bidrar till skjutsen för den vanliga influensan nu. Eftersom så många drabbades av den hölls influensa A och B tillbaka.

Istället slår de till nu, och eftersom färre fick dessa varianter förra säsongen har immunförsvarets gard sänkts hos många.

I Skåne är särskilt svininfluensan spridd, enligt Smittskyddsinstitutets statistik mest i Sverige i förhållande till invånarantalet och dubbelt så spridd som i Sverige i stort.

– Det är framför allt de som inte vaccinerades mot svininfluensa under kampanjen förra säsongen som drabbas nu. Men dessbättre är det få allvarliga fall, säger Per Hagstam.

I den officiella statistiken är det främst småbarn som drabbats av svininfluensan. Delvis beror detta på att de allra yngsta inte vaccinerades förra säsongen, delvis på att de oftare tas till läkare. Influensa B drabbar mest skolbarn och unga vuxna.

Catja Tonberg
Ulf Törnberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.