Annons
Nyheter

Influensafall i Danmark

Danmark har fått sitt första bekräftade fall av svininfluensan. Från Tyskland bekräftas även ett fall av svininfluensa hos en tysk sköterska som inte vistats i Mexiko, men som har behandlat en patient med influensan.
Nyheter • Publicerad 27 april 2009

Danska Sundhedsstyrelsen meddelar att en dansk har bekräftats smittad av svininfluensan H1N1. En presskonferens ska hållas i Köpenhamn klockan 16.

Även i Hongkong har det första fallet av den nya influensan bekräftats. Det uppges röra sig om en mexikan som kommit till området.

Annons

Sköterskan, ska enligt de tyska myndigheterna, ha insjuknat i influensan men nu återhämtat sig, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt ett uttalande från det tyska sjukvårdsdepartementet är det första gången någon smittats i Tyskland. De övriga tre bekräftade fallen i Tyskland rör sig om människor som nyligen besökt Mexiko.

Världshälsoorganet WHO ser inga skäl till ytterligare höjd beredskap och larmnivå för en influensapandemi. I hela världen rapporterar organet 257 säkra smittfall, varav åtta dött.

Mexiko har lovats över tre miljarder i lån av Interamerikanska utvecklingsbanken för att bekämpa sjukdomen och Världsbanken lånar landet 25,6 miljoner dollar till läkemedel. Japan har lovat bistå landet med ett nödpaket för en miljon dollar.

Mexiko har gått ned till ekonomisk sparlåga genom att stänga alla verksamheter som inte är nödvändiga för samhället. Och myndigheterna har uppmanat befolkningen att hålla sig hemma så mycket som möjligt.

Den partiella neddragningen i landet gäller både offentlig och privat verksamhet. Landet står nu inför sin djupaste lågkonjunktur på åratal. Valutan peso har sjunkit starkt och i går gick aktiebörsen tillbaka på grund av den fruktan som influensan sprider.

FN tar tillbaka de råd som organisationen tidigare givit till sin personal om att de borde skjuta upp planerade resor till länder som drabbats av svininfluensan. Det framgår av ett internt meddelande som cirkulerade hos världsorganisationen i dag.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons