Annons
Nyheter

Inblandade i upplopp höll sig informerade via text-tv

Om det blir nya upplopp bland de intagna på Väanstalten utanför Kristianstad kommer elektriciteten att stängas av. Under det våldsamma upploppet där i höstas kunde de inblandade följa utvecklingen på och utanför anstalten via text-tv, visar en granskning av händelserna.
Nyheter • Publicerad 20 april 2005

Bråket, som började en fredagskväll i oktober, var planerat sedan en tid. Några av de intagna hade tänkt passa på att rymma under tumultet, enligt en rapport som lämnats till Kriminalvårdsstyrelsens regionkontor i Malmö.

På tre timmar hann fångarna slå sönder inredning och möbler, men ingen lyckades rymma.

Annons

Nästa dag såg personalen tecken på att ett nytt upplopp planerades på en annan avdelning. Det har i efterhand visat sig att tre eller fyra fångar planerade att ta en ung kvinnlig vårdare som gisslan, skriver Kristianstadsbladet.

Detta avstyrdes genom att en insatsstyrka från Kirsebergsanstalten i Malmö kom till Kristianstad.

En av slutsatserna efter händelserna i oktober är att det alltid ska finnas en digitalkamera på plats för att personalen ska kunna dokumentera händelseförloppet vid upplopp. Det behövs också bättre belysning på Väanstaltens promenadgård.

Elva personer delgavs misstanke om våldsamt upplopp, men polisutredningen har ännu inte lett till några åtal.

Rapporten till Kriminalvårdsstyrelsen är författad av kriminalvårdschefen i Kristianstad, Lena Lööv, och säkerhetsansvarige Christer Neering. (TT)

Kristianstad
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons