Annons
Nyheter

Ilska i Vellinge över nya mobilmaster

Många Vellingebor ville veta mer om de tio mobilmaster som tre teleoperatörer vill uppföra i kommunen.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2002

På det informationsmöte som kommunen kallat till mötte ett hundratal personer upp och flertalet ville inte ha några högra mobilmaster som grannar.

Annons

Trelleborgs Allehanda har tidigare berättat om de tio masterna, som ingår i utbyggnaden av nästa generations mobiltelefonsystem, placering runt om i Vellinge och att många kommuninvånare riskerar att få 42 meter hög mobilmast i sin närhet.

På Sundsgymnasiet fanns företrädare för de de tre teleoperatörerna Orange. Europolitan och HiG3 på plats och de fick det hett om öronen.

Flertalet av mötesdeltagarna var upprörda över att masterna är placerade i tätbebyggda områden.

Känslorna svallade eftersom många av deltagarna inte var intresserade av att få en 42 meter hög mast utanför sitt fönster.

Men teleoperatörerna försvarade sina tilltänkta placeringar med att om man skulle nå full täckning i kommunen var masterna tvungna att byggas på just de tio platserna.

Alternativet med att placera masterna långt från all bebyggelse skulle innebära att Vellinge kommuns invånare inte skulle kunna använda sina mobiltelefoner överallt.

Ett försvar som väckte ilska bland mötesdeltagarna eftersom man tolkade det som att det redan var klart var masterna skulle uppföras.

Men det förnekade byggnadsnämndens ordförande Nils-Ola Roth (m) bestämt. I stället uppmanade han alla berörda att skicka in sina synpunkter till kommunen före den 30 januari. Byggnadsnämnden ska sedan beakta dessa tillsammans med diverse remissinstanser, som Försvaret och Luftfartsverket, under ärendets fortsatta behandling. De tio masterna måste också prövas av Länsstyrelsen enligt miljöbalken.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons