Annons
Nyheter

Ica får sällskap vid skampålen

Livsmedelsjätten Ica är i blåsväder efter avslöjandet om fusk med märkning av köttfärs. På tisdagen framkom det att både Axfoodkoncernen och Coop har märkt kött fel.
Nyheter • Publicerad 11 december 2007

Den senaste veckan har blickarna riktats mot Ica efter Uppdrag Gransknings avslöjande om hur fyra Ica-butiker i Stockholmsområdet fuskat med datummärkningen av köttfärs.

Nu kommer uppgifter om hur både Axfoodkoncernen och Coop har märkt kött fel.

Annons

Inom Axfood, som har butiker som Hemköp och Willys, har det förekommit så allvarliga brister vid märkningen att minst två butikschefer avskedats, uppger SVT:s Aktuellt. Men vilka butiker det rör sig om vägrar Axfood att kommentera.

Även Coop medger att det har förekommit fel, men informationschefen Magnus Frisk säger att det inte rör sig om något systematiskt fusk.

– Vi har haft några enstaka fall som jag känner till där det har märkts varor på ett felaktigt sätt, säger han till TT.

Han säger att det har hänt när det kommit kött från andra länder och där det funnits en märkning som inte fungerat med Coops kassaapparater. En pressad koncernledning för Ica kallade sina handlare till ett krismöte på tisdagseftermiddagen i Folkets hus i Stockholm.

Drygt 1000 av 1400 handlare närvarade vid det två timmar långa mötet.

Under mötet betonades att det råder nolltolerans mot lagbrott inom Ica. Samtidigt medger Icas koncernchef Kenneth Bengtsson att det som hänt i de fyra utpekade butikerna kan ha skett i andra butiker.

– Vi kan aldrig utesluta att det finns fler handlare, det kan vi inte. Vi har ju inte den centrala kontrollen. Varje handlare äger butiken själv, säger han till TT.

På mötet fick handlarna beskedet att Ica ska genomföra en egenrevision nästa år med 3000 oanmälda besök i butikerna. Men om det skulle framkomma att en handlare missköter sig hade Ica först inga planer på att offentliggöra det.

– Som utgångsläget är just nu har vi ingen anledning att göra detta, sade Kenneth Bengtsson till SVT:s Rapport.

Senare under kvällen ändrade Ica inställning något och förklarade i en skriftlig kommentar att "om någon av de 3000 oanmälda inspektionerna skulle visa på väsentliga avvikelser kommer dessa att anmälas till berörda myndigheter". På tisdagen anmälde Livsmedelsverket de fyra Icabutikerna till åklagare för brott mot livsmedelslagen alternativt bedrägeri. Flera av butikerna är också polisanmälda av miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna i respektive kommun.

Annons

– Det är en allvarlig händelse om det har gått till så som det visades i programmet, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Göran Anér.

Enligt Anér har butikerna brutit mot de regler som gäller för hygienen och märkningen. Dessutom har deras kunder lurats att köpa varor som de kanske inte annars köpt.

Svenska folket har också reagerat på det avslöjade fusket. Det köps mindre köttfärs i såväl Ica-butiker som i andra butiker.

– Från slutet av förra veckan och fram till i dag har försäljningen av köttfärs har minskat. Vi kan inte säga exakt hur mycket, däremot vet vi att det beror på minskad efterfrågan från konsumenterna, säger köttgrossisten Scans informationschef Margareta Thorgren. (TT)

Fredrik Gunér/TT Björn Ewenfeldt

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons