Nyheter

I Lockarp kommer Danmark närmare

Strax utanför den lilla byn Lockarp utanför Malmö möts kontinentalbanan från Trelleborg och järnvägen från Ystad. Landskapet runt byn förändras successivt.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2008
Till höger motorvägen som leder mot Öresundsbron. En 85 meter lång tunnel under vägen byggdes för att förbereda för de nya spårdragningarna. Anders Mellberg, informationschef och Björn Hedén, är entreprenadledare på Lockarpsdelen. Bild: Bass Nilsson och Citytunnelprojektet
Till höger motorvägen som leder mot Öresundsbron. En 85 meter lång tunnel under vägen byggdes för att förbereda för de nya spårdragningarna. Anders Mellberg, informationschef och Björn Hedén, är entreprenadledare på Lockarpsdelen. Bild: Bass Nilsson och CitytunnelprojektetFoto: 

- I förhållande till Citytunnelbygget är det ett litet projekt. Det motsvarar ungefär tio procent av tunneltrepenaden. Men när det står färdigt kommer det att ha en enorm betydelse för kapaciteten på tågtrafiken i hela Skåne. Förbindelsen till Trelleborg är minst lika viktig som den till Ystad, säger Anders Mellberg, informationschef på Citytunnelprojektet.

När järnvägsspåren väl läggs på plats och trafiken släpps på förkortas restiden mellan Ystad och Köpenhamn med 15 minuter. Förbindelsespåret, eller shunten, ska trafikeras med Öresundståg, Pågatåg och Bornholmståg från Danmark till Ystad.

På sikt kan även tåg mellan Kastrup och Sturup utnyttja spåret.

Solen strålar från en klarblå himmel. Vid Allehandas besök har det inte regnat på några dagar. För att inte byggarbetet ska damma igen fullständigt vattnas de grusvägar som bär allt från dumprar, schaktmaskiner, kranbilar och tunga lastbilar till projektledare i fyrhjulsdrivna fordon.

Det är i Lockarps by som Öresundsbanan delar sig. En del passerar planskilt under Kontinentalbanan och ansluter till Ystadsbanan.

Det andra spåret - som ännu så länge uteslutande trafikeras med godståg - ansluter till Kontinentalbanan söderut mot Trelleborg.

Upphandlingen av spåren och arbetet med banvallar, kontaktledningar och stolpar är ännu inte gjord.

Det förberedande arbetet är dock i full gång.

Det handlar om fyra väg- järnvägsbroar, grundvattensänkningar på sju till åtta meter, schaktning för banvallar och spår, gjuteri, dammbygge, pumpstationer, bullerskydd och utjämningsmagasin för vattenflödet.

Exakt hur mycket pengar som satsas i Lockarp är det ingen som vet ännu, men det handlar sannolikt om ett par, tre hundra miljoner kronor. En summa som kan jämföras med Citytunnelprojektets totalkostnad på 9,45 miljarder kronor. Pengar som svenska skattebetalare står för.

Trots att enorma mängder jord schaktas bort har mycket av projektets fokus legat på vatten. Hydrogeologiska undersökningar visade att så djup schaktning som det handlade om i Lockarp kunde medföra stora grundvattenproblem. Dels genom att vatten kan läcka in i schakten, dels genom att schaktbottnen kan pressas upp av vattentrycket i kalkberget.

- Hela området är dränerat. Vi har haft mest behov av att sänka gundvattnet för att få bort vattentrycket. Vi har byggt 20 uttagsbrunnar. Men vi lever upp till miljödomen, säger Björn Hedén, entreprenadledare på Lockarpsdelen av Citytunnelprojektet.

För att få ett jämnare flöde av vattnet har fler utjämningsmagasin också byggts. Speciell hänsyn har därmed också kunnat tas till de fyra grodarter som valt Lockarp till sitt hem.

Grundvattensänkningarna har påverkat de dammar som finns i området. Visst problem har man haft i dammen vid Lockarps Kyrkoväg, Have Mosse, där vatten ännu så länge måste tillföras regelbundet.

- Grodorna har man hanterat exemplariskt. Det har inte varit några problem. Det fanns till och med fler grodor 2007, efter att grävningarna startade, än året innan, säger Gunilla Andersson, som hyrts in enbart för att hålla koll på livsbetingelserna för grodorna.

De protester som inledningsvis höjdes från Lockarpsborna har successivt tystnat. Visserligen får byborna ingen station, men genom att byvägen stängs av slipper man den tunga trafiken genom byn. Denna leds i stället ut på väg 101.

För Björn Hedén på Citytunnelprojektet, för Skanska och de inhyrda polska byggjobbarna är nästa utmaning att få de nygjutna broarna på plats.

Med domkraft lyfter man upp de gigantiska broarna och med hjälp av stålbalkar skjuts broarna på plats. Ett arbete som ska klaras av på de 91 timmar som tågtrafiken stängs av.

Avstängningen beröra trafiken på kontinentalbanan. Enligt planerna sker lanseringen - som Citytunnelfolket kallar det - av broarna mellan den 30 juli och den 3 augusti i år.

Någon gång 2011 är pendlingstiden mellan Ystad och Köpenhamn en timme. Samtidigt är det premiär för trafiken genom Citytunneln.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.