Nyheter

Hyreshöjningarna drygt två procent

Hyreshöjningarna kommer att landa på i snitt 2,3 procent i år. Det konstaterar Hyresgästföreningen, när förhandlingarna för allmännyttan är så gott som klara.
Nyheter • Publicerad 29 februari 2008

En trea på 75 kvadratmeter kommer i genomsnitt att kosta 120 kronor mer i månaden. Det står klart när hyrorna för 80 procent av landets 800000 hyresrätter i de kommunalägda bostadsföretagen är färdigförhandlade.

Hyresgästföreningen är nöjd med resultatet.

– Vi hade satt upp som mål att hyreshöjningarna skulle understiga inflationen och att hyrans del av människors disponibla inkomst skulle minska. Det har vi uppnått, säger Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, till TT. Konjunkturinstitutet spår att inflationen kommer att vara drygt tre procent i år.

De minsta hyreshöjningarna sker i Norrland. Där är marknadsläget sådant att det inte går att höja hyrorna för mycket, säger Pär Svanberg. I Stockholm och Göteborg ligger höjningarna under genomsnittet hos de stora bolagen.

– Dels är hyrorna redan höga där, dels har företagen god ekonomi.

Det finns enligt Pär Svanberg ingen region som sticker ut med stora höjningar, utan det varierar inom varje region. Hyresgästföreningen anser att det finns värdar som skulle kunna ha lägre hyror om de effektiviserade till exempel administration och energianvändning.

– Vi jämför olika nyckeltal. Det finns de som ligger bra till medan andra har hemläxa att göra, säger Pär Svanberg.

Hyrorna hos de kommunala bolagen fungerar som riktmärke i förhandlingarna med de privata värdarna.

I Stockholm enades Hyresgästföreningen och de privata fastighetsägarna den här veckan om ett ramavtal som innebär höjningar på mellan 1,2 och tre procent, beroende på bland annat läge och standard. 100000 lägenheter berörs av det avtalet. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.