Annons
Nyheter

Hur lång tid tar det innan musklerna syns?

Nyheter • Publicerad 22 november 2005
Ingen får muskler av kosttillskott. Det är träning, träning och åter träning som gäller! Arkivbild: Pressens Bild
Ingen får muskler av kosttillskott. Det är träning, träning och åter träning som gäller! Arkivbild: Pressens BildFoto: 

Hej Pauline.

Jag har sett dig på tv i programmet Biggest Loser. Tycker du är så häftig! Jag undrar om du skulle kunna svara på några frågor som jag har?

Annons

Kan man få synliga muskler om man är tjej utan att äta kosttillskott?

Är morgonpromenader bra för fettförbränningen?

Varför köra med fria vikter? Blir man inte lika stark av maskiner?

Hur lång tid tar det om man vill få synliga muskler? På ett ungefär.

Hälsningar Jenny

Hej Jenny

Tack för ditt mejl.

Att få synliga muskler innebär att du först och främst måste bygga större muskler än vad du har i dagsläget, sedan förbränna bort underhudsfett med hjälp av träning och diet.

Du kan absolut få synliga muskler utan kosttillskott! Kosttillskott använder man för att exempelvis förstärka kosten med mer protein (som behövs för muskelbyggnad) eller med extra vitaminer och mineraler om du äter en ensidig kost och tränar på hög nivå.

Som tjej har du naturligt mer fett på kroppen. Det är nödvändigt för att kunna bli gravid och för att äggstockarna ska producera ägg. Att få synliga muskler som tjej är alltså svårare än om du vore man. Män ”behöver” inte mycket fett på kroppen, de mår bra ändå.

Annons

Morgonpromenader bränner fett, men högintensiv träning bränner mer fett på mindre tid. Ju jobbigare träning, desto större effekt.

Om du tycker om att promenera och inte har något emot att du måste lägga ner många timmar, så kör på det. Om du däremot vill förbättra din kondition som ökar fettförbränningen dygnet runt, jogga, sprinta eller spring i stället!

Fria vikter kräver att du koordinerar rörelserna och musklerna måste samarbeta. Det leder till muskelbalans. När du använder maskiner kan du använda råstyrka och du behöver inte fokusera på utförande lika mycket. Det leder ofta till skador eftersom du inte tränar mindre stabiliserande muskler utan mest de stora och starka. Att träna i maskiner ger en "falsk" styrka

Fria vikter stimulerar fler muskelfibrer, därför får du bättre effekt av träningen. Maskiner är även ett sämre val eftersom du sällan får rätt inställningar på sits och dylikt för din egen personliga längd. Hur lång tid det tar att få synliga muskler beror på:

Hur mycket muskler du har i dagsläget.

Hur hårt du tränar under din ”fettförbränningsperiod”.

Hur noggrann du är med kosten under fettförbränningsperioden.

Hur mycket fett du ska bli av med.

Hur stressad du är (stress kan göra att kroppen sparar på fett).

Som du ser finns det många saker som kan inverka på hur lång tid det tar. Om du till exempel vill gå ner 10 kg så lägg ner minst 20 veckor för att gå ner alltihop. En snabb viktminskning är inte att rekommendera eftersom du riskerar att förlora muskelmassa och då bränner du färre kalorier.

Mvh Pauline Nordin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons