Annons
Nyheter

Hundvalpar skulle smugglas i väskor

Ystadstullen gjorde sent på måndagskvällen en otrevlig upptäckt i en polskregistrerad personbil. Gömda i flera olika väskor i bilens bagageutrymme hittade tulltjänstemännen fem bundna hundvalpar.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2003

Valpar som troligtvis varit utan såväl vatten som annan näring under den cirka åtta timmar långa överfarten. - Vi har ännu inte förhört personerna som färdades i bilen, så jag vågar inte uttala mig om några detaljer, säger Bo Fredriksson, gruppchef vid gränsskyddet i Ystad. - Men det rör sig om ett fullbordat smugglingsförsök. Vad som var tänkt med hundarna i nästa steg vet vi heller ännu inget om. Det är ju inte tillåtet att föra in hundar från "tredje land" utan tillstånd och karantän. När det gäller smugglingsförsöket var avsikten att åklagare skulle kopplas in under natten. Om fallet också kommer att föranleda misstankar om djurplågeri blir en senare fråga. Tulltjänstemännen bedömde hundvalparnas ålder till 8-10 veckor. Det rör sig om en mindre hundras, eventuellt dvärgpinscher. Upptäckten gjordes i en stickprovskontroll när personbilarna rullade av färjan och genom kontrollen. En tulltjänsteman fattade misstankar efter kort samtal med de två män som färdades i bilen. Det är ännu oklart om hundarna kommer att behöva avlivas. Det beslutet blir vererinärens.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons