Annons
Nyheter

HSB-vd avgår trots beviljad ansvarsfrihet

(Uppdaterad) Greg Dingizian lämnar vd-posten i HSB Malmö vid årsskiftet av personliga skäl. Till TT säger Dingizian att det är dags att gå vidare.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2005

-Jag har gjort mitt. Det är dags att gå vidare, säger Dingizian till TT.

Dingizian blev HSB:s vd under en turbulent tid. Han efterträdde Johnny Örbäck, som var den drivande kraften bakom det omstridda bygget av 54-våningshuset Turning Torso i Västra hamnen i Malmö.

Annons

Kostnadskalkylen för skyskrapan hade då fördubblats, till 1,6 miljarder kronor, och Örbäck anklagades för att dölja byggets ekonomiska svårigheter.

I juni förra året lämnade han HSB och det blev Greg Dingizians uppgift att rädda ekonomin och återskapa medlemmarnas förtroende.

– Det har blåst kan jag lova. Den här perioden har känts minst dubbelt så lång som den var, säger han.

Dingizian rekryterades internt från vd-posten för dotterbolagen Orion och Sundsfastigheter.

Såväl Johnny Örbäck som den tidigare styrelsen nekades ansvarsfrihet vid HSB Malmös årsstämma för en dryg vecka sedan. Men medlemmarnas förtroende för Greg Dingizian förblev intakt och han beviljades ansvarsfrihet med röstsiffrorna 178-0.

Dingizian lämnar HSB med gott samvete. Samtliga lägenheter i Turning Torso är uthyrda och finanserna är i ordning, säger han.

– Mest stolt är jag över att jag vågade föreslå att vi skulle göra om Turning Torso från bostadsrätter till ett hyreshus. På det sparade HSB säkert 400-500 miljoner kronor.

Dingizian avgår den siste december och får sex månadslöner i avgångsvederlag. Ingen efterträdare har utsetts.

Själv har han inte tagit ställning till vad han ska göra härnäst. Men någon ny post inom HSB är inte aktuell. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons