Annons
Nyheter

Hovrätten skärpte hiv-mannens straff

Hovrätten i Malmö skärpte på torsdagsförmiddagen straffet mot den 25-årige man som smittat flera kvinnor Kristianstad med hiv. Fängelsestraffet utökades från fem till sex år.
Nyheter • Publicerad 18 april 2002

Hovrätten dömde också mannen till livstids utvisning efter avtjänat straff. I tingsrätten bortsåg nämndemännen av humanitära skäl från åklagarens krav på utvisning. Det rapporterar Kristanstadsbladets nätupplaga. Hovrätten fastställde samtidigt tingsrätten dom på skadeståndsskyldighet för mannen mot de båda hiv-smittade kvinnorna med 862 000 kronor var för kränkning, sveda och värk och beräknade kostnader för naturmedel. Hovrätten anser, liksom Kristianstads tingsrätt, det klarlagt att mannen smittat två unga kvinnor i Kristianstad 1997, respektive 1999. Den ena kvinnan var då bara 16 år gammal. Den 25-årige mannen medger endast ansvar för framkallande av fara för annan, alternativt vållande till sjukdom. Eftersom han inte ansåg sig ha haft för avsikt att smitta kvinnorna ansåg mannen att han borde fått ett mildare straff. Men de båda domstolarna menar att han varit likgiltig inför om kvinnorna han hade sex med skulle smittas eller inte. Mannen ska ha smittat ytterligare två unga kvinnor i Kristianstad med hiv. De har dock inte velat polisanmäla honom. Det har däremot två andra kvinnor gjort. De hade sex med mannen i slutet på 90-talet. Ingen av dem blev dock hiv-smittad. Misstanken gäller därför försök till grov misshandel. Förundersökningar pågår nu i de fallen och kan leda till nya åtal.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons