Nyheter

Hovrätten prövar politikerhets

Nyheter • Publicerad 22 april 2008

Hovrätten i Malmö tar i eftermiddag upp fallet med politikern Dahn Pettersson i det lokala Allianspartiet i Burlöv, som i fjol somras dömdes av Malmö tingsrätt till

hundra dagsböter, sammanlagt 18 000 kronor, för hets mot folkgrupp. Pettersson hävdade i en motion till Burlövs kommunfullmäktige att 95 procent av allt heroin når Sverige via Kosovo - en uppgift som inte stämmer med verkligheten.  

Politikern överklagade domen med hänvisning till att han aldrig avsåg att förolämpa kosovoalbaner. Motionen var mer ett inlägg i debatten om uteliggare som enligt Dahn Pettersson blir fler när heroin väller in i landet. Med sifferexemplet ville han kritisera tidigare förd flyktingpolitik med resultat att 46 000 kosovoalbaner fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.