Hovrätten hävde beslag av privatimporterat vin
De 30 vinflaskorna togs i beslag den 29 juni förra året efter misstanke om smugglingsbrott. Efter hovrättens beslut kan importören, en privatperson i Trelleborg, nu få tillbaka flaskorna som han beställt av en spansk vinfirma och som transporterats till Sverige av ett transportföretag.
Hovrätten skriver i sitt beslut att skälen för det långvariga beslaget av vinet inte uppväger det intrång eller men som det innebär för importören. Därför ska beslaget hävas. I ett par tidigare rättsfall har privatimport av alkohol prövats i svenska domstolar. Hovrätten i Skåne frikände 2003 en man som på liknande sätt köpt 19 liter sprit hos en firma i Spanien och låtit transportera den till Sverige. Ett annat fall ligger för prövning i Högsta domstolen (HD), sedan hovrätten i Göteborg fällt flera personer som köpt vin på internet. Inför sitt avgörande har HD begärt ett utlåtande från EU:s domstol och i avvaktan på det händer heller ingenting i fallet i Skåne, där beslaget nu har hävts.
Åklagaren anser visserligen att vinflaskorna smugglats in i landet, men Trelleborgaren anses ändå inte ha haft uppsåt att begå brott. Eftersom utlåtandet från EU-domstolen dessutom lär dröja är beslaget av vinet oskäligt, anser hovrätten. Men rätten tar också försiktigt ställning i den mer övergripande striden om privatimport av alkohol som pågår mellan Sverige och EU-kommissionen. Med hänvisning till principen om fritt varuflöde inom unionen har kommissionen krävt att Sverige ska tillåta privatimport, medan Sverige hänvisat till folkhälsoskäl. Kommissionen svarade förra året med att dra Sverige inför domstolen.
Hovrätten konstaterar att rättsläget är oklart, men finner skäl som talar för att "införselreglerna inte kommer att anses förenliga med gemenskapsrätten". (TT)
Peter Palmkvist