Annons
Nyheter

Hotade arter i många fiskdiskar

Det finns fler miljöbra produkter i fiskdiskarna, men alternativ som är sämre för miljön har inte rensats ut. Den slutsatsen drar Naturskyddsföreningen efter att ha granskat 62 butiker i 10 län.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2009

I två av tre butiker saknades uppgifter om var fisken fångats, vilket gör det mycket svårt för kunden att avgöra om fisken hämtats från hållbara bestånd.

Av de stora kedjorna hade Ica flest butiker som sålde från miljösynpunkt bra fiskprodukter. Men samtidigt hade kedjan störst andel butiker som erbjöd fisk från icke hållbara bestånd.

Annons

Ica hade betydligt fler kravmärkta fiskalternativ i butikerna än Coop. Hemköp hade bara kravmärkt lax. Lidl och Willys sålde inga kravmärkta produkter alls, däremot hade de båda kedjorna, liksom Hemköp, fler butiker som sålde fisk hållbarhetsmärkt med MSC-symbolen (Marine Stewardship Council) än Ica och Coop.

Alla butiker sålde fisk och skaldjur från bestånd som inte är hållbara eller där fisket på något sätt skadar miljön, visar granskningen. Var tredje Ica-butik sålde hälleflundra (rödlistad i Världsnaturfondens fiskguide) mot var femte hos Coop. Ica sålde också mer av de hotade arterna ål, marulk, rödtunga, rödspätta och svärdfisk.

Föreningen anser det anmärkningsvärt att många butiker fortfarande säljer tropiska räkor, trots de uppmärksammade miljöproblemen vid odlingen. Alla Lidls och Hemköps butiker sålde tropiska räkor. Cirka 80 procent av Icas och Hemköps butiker hade dem i sortimentet mot knappt hälften i Coops butiker.

"Det är positivt med en ökad satsning på miljömärkta produkter. Men att de samtidigt säljer de hotade arterna utan förbehåll känns för mig som en ohållbar dubbelmoral", säger föreningens generalsekreterare Svante Axelsson i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons