Annons
Nyheter

Hot mot P7 kvar efter ÖB-besked

De svenska pansarförbanden ska koncentreras till färre platser. Det är ett av de förslag till förändringar överbefälhavare (ÖB) Håkan Syrén i dag presenterade för regeringen. På P7 i Revinge vet man ännu inte om man tillhör de pansarförband som ska vara kvar eller inte.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2009
Militärövning på Revingehed. Arkivbild: Tommy Svensson
Militärövning på Revingehed. Arkivbild: Tommy SvenssonFoto: 

- Det är bra ur den synpunkten att regeringen måste ta beslut nu. De måste ta tag i frågorna och ta sitt ansvar. Som anställd i försvarsmakten är det naturligtvis inte bra eftersom det fortfarande råder turbulens, säger Jan Bohman, informationsansvarig på regementet.Södra Skånes regemente P7 utanför Lund utbildar värnpliktiga och yrkessoldater med inriktning på Stridsfordon 90 och tyska Leopardstridsvagnar. När nu ÖB föreslår regeringen att stridsvagnsverksamheten ska koncentreras till färre platser är pansarregementet i Revinge inte självklart det som kommer att finnas kvar efter 2010.- Jag vet inte vad det betyder för P7. För försvaret betyder det att en plattform läggs ner, men vilken vet vi inte än. Ur ett samhällsperspektiv är det dock inte logiskt att lägga ner oss, säger Jan Bohman, och syftar på avståndet till närmaste militära förband en bra bit längre norrut. Med ett fryst försvarsanslag på 39 miljarder fram till 2014 kronor vill ÖB minska antalet utbildningsplatser för mekaniserade enheter från dagens fem till fyra. Håkan Syrén vill samtidigt att dagens sex mekaniserade bataljoner, två lätta mekaniserade bataljoner samt en luftburen bataljon och en amfibiebataljon ska bli åtta manöverbataljoner.Försvaret ska enligt ÖB:s förslag organiseras i stående förband, kontraktsförband och så kallade nationella skyddsstyrkor - det vill säga hemvärnet. De tre kategorierna ska sköta alla försvarets uppgifter. Det gäller såväl försvaret av Sverige som internationella insatser. Hemvärnet är tänkt att bestå av 30 000 man. De stående förbanden och kontraktsförbanden består av uppskattningsvis drygt 18 000 man. Detta menar ÖB kräver en ändrad lagstiftning och ett nytt system att rekrytera personal. Försvarspolitikerna har nu att i princip att ta ställning till om man ska acceptera ÖB:s förslag, anslå mer pengar eller besluta om diverse förändringar i det nu presenterade grundförslaget.

Först 2010 vet landets alla försvarsanställda hur blir med jobben i framtiden. Sannolikt kommer mindre förändringar under 2009 - och fram till att regeringen satt ner foten 2010 - att ge en antydan om vartåt det lutar.

Enligt Jan Bohman kan det handla om nya utbildningsdirektiv eller materiell som antingen tillkommer eller försvinner från regementet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons