Annons
Nyheter

Horace Engdahl avgår

(Uppdaterad 21.12) Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl avgår. Historikern och författaren Peter Englund tar över det prestigefyllda jobbet.
Nyheter • Publicerad 20 december 2008
Horace Engdahl avgår. Bild: Scanpix
Horace Engdahl avgår. Bild: ScanpixFoto: 

Beslutet tillkännagavs överraskande på lördagen men var väl planerat. Att Peter Englund ska ta över jobbet bestämdes redan i maj, uppger Ulrika Kjellin Samuelsson, assistent till Horace Engdahl.

- Han kände att det var dags att lämna över till någon annan, säger hon till TT.

Annons

Själva övertagandet sker först i juni 2009 och fram till dess sitter Horace Engdahl kvar på posten.

Beslutet blev offentligt på lördagskvällen då Svenska Akademien höll sin offentliga högtidssammankomst i Börssalen i Stockholm. I slutet av Engdahls tal kom avslöjandet:

"Detta är min tionde betraktelse i genren sekreterarens berättelse, och det är min sista. Enligt ett beslut som Akademien fattade redan i maj, men med berömvärd förtegenhet hållit hemligt till i dag, kommer jag på egen begäran att lämna min post den 1 juni 2009, på dagen tio år efter det att jag övertog uppgiften från herr Allén".

Några dagar innan beslutet blev offentligt pratade Horace Engdahl om sitt förestående avhopp med Svenska Dagbladet. Artikeln publicerades på Svenska Dagbladets nätsida på lördagskvällen.

- Jag lovade att ge det tio år, sedan fick vi se, säger han till reportern om att han en gång i tiden tackade ja till jobbet.

Nu säger Engdahl att han vill skriva, ensam på sin kammare. Och sitta i Berlin, där hustrun Ebba Witt-Brattström har en gästprofessur, "på kaféer och uttrycka mig skarpt".

Svårast med själva jobbet har invalsdiskussionerna varit.

Bäst genom åren har Engdahl tyckt om att komma ut genom dörren för att tillkännage Nobelpristagaren i litteratur.

- Jag är inte ett dugg förvånad. Han har sagt att han inte tänker stanna på den där posten resten av livet, säger Svante Weyler, bokförlagsägare och kulturpersonlighet, till TT om Engdahls avhopp.

Weyler ger Engdahl högt betyg som Akademiens ständige sekreterare:

Annons

- Han har klarat båda delarna på ett helt briljant sätt, säger Weyler.

Weyler tror att efterträdaren Peter Englund är väl lämpad för det nya jobbet.

- Peter Englund har självironi, och det är en förutsättning.

 

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons