Annons
Nyheter

Höjda taxeringsvärden nästa år

Det genomsnittliga taxeringsvärdet för landets småhusägarna i landet stiger med 23 procent nästa år, visar siffror från Skatteverket och Lantmäteriverket. I Skåne ligger Tomelilla i med en höjning på 48 procent. Småhusägarna på Gotland får en genomsnittlig höjning med 41 procent.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2005

Den så kallade dämpningsregeln medför dock att endast en tredjedel av höjningen slår igenom på fastighetsskatten 2006.

De största höjningarna av taxeringsvärdena sker i Skåne. I topp ligger Tomelilla med en höjning på 48 procent. Småhusägarna på Gotland får en genomsnittlig höjning med 41 procent.

Annons

En förklaring till de kraftiga höjningarna för vissa områden i Skåne är enligt Skatteverket att det blivit bättre fart på bostadsmarknaden efter Öresundsbrons tillkomst.

I storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö ökar de genomsnittliga taxeringsvärdena med 18, 39 respektive 31 procent.

I norra Sverige sjunker taxeringsvärdet på flera håll. Mest sjunker det i Sorsele (minus 21 procent) och Åsele (minus 16 procent). I universitetskommunerna Umeå och Luleå går värdet i stället upp med 20 respektive 14 procent.

Årets deklaration omfattar cirka 2,2 miljoner småhus. Den som är nöjd med Skatteverkets förslag till taxering behöver inte lämna in den förtryckta blankett som skickas ut i september"oktober. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons