Annons
Nyheter

Höjda statsbidrag ger kommunala skattesänkningar

Kommuner och landsting får tillsammans ett överskott på tio miljarder i år, till stor del tack vare regeringens höjda statsbidrag. Flera kommuner tänker använda bidragen för att sänka skatten.
Nyheter • Publicerad 24 november 2005

Kommuner och landsting har haft några riktigt kärva år med stora underskott. Men nu börjar molnen skingras och organisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) spår i en rapport ett rejält överskott på 10 miljarder kronor under 2005. Och det årliga överskottet kommer att ligga i den storleksordningen ända fram till 2009, enligt prognosen.

– Det har skett en påtaglig och kanske varaktig förbättring i den ekonomiska läget i kommuner och landsting, säger SKL:s chefekonom Clas Olsson. De förbättrade finanserna beror främst på tre faktorer: besparingar, höjda skatter och större bidrag från staten. Samtidigt har både statsminister Göran Persson och finansminister Pär Nuder tydligt förklarat att man hoppas att pengarna ska göra det möjligt för kommuner och landsting att nyanställa. Både för att höja kvalitén och för att minska arbetslösheten.

Annons

Men enligt en enkät som SKL genomfört har 22 av 284 kommuner nu planer på att använda det förbättrade budgetläget till att sänka skatten. Därmed äts en del av utrymmet för nyanställningar upp. Men Göran Persson tycker inte att de höjda statsbidragen missbrukas av de skattesänkande kommunerna.

– Det är deras beslut, en del av dem har säkert höjt skatten vid ingången till mandatperioden för att sanera efter några klantskallar som satt där förut. Så brukar det ju vara och då kanske man passar på att justera ned skatten med någon 25 öring eller så, men det är ju ingen tvekan om att kommunsektorn har en allt bättre ekonomi, säger Persson till TT. Samtidigt ser Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu inga stora möjligheter till nyanställningar trots att finanserna ser bättre ut.

– Vi bedömer att kommunerna kommer att behöva överskott framöver, bland annat för investeringar och ökande pensionskostnader. Så det finns inte så våldsamt stort utrymme för expansion, säger Reepalu som bedömer att det i år blir ungefär plus minus noll för antalet anställda i kommunerna. En liten ökning balanseras av att antalet sjukvikarier minskar när sjuktalen har gått ned.

Nästa år kan det kanske bli en liten ökning. Inte heller Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson ser utrymme för större nyanställningar. Men Göran Persson hoppas ändå på fler anställda i kommunerna.

– Vi får väl se vad som händer. Min erfarenhet är när kommunernas ekonomi kvicknar till lite så brukar det göra att en del vågar anställa, säger Persson. (TT)

Sten Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons