Annons
Nyheter

Högutbildade dras till Sydvästskåne

Branscherna i östra Skåne har färre högutbildade än i västra Skåne. Det tror flera bedömare kan bli ett problem när konkurrensen ökar från nya EU-länder. Malmö
Nyheter • Publicerad 30 januari 2004

I december godkände regeringen Skånes tillväxtprogram för de närmaste fyra åren. Där konstaterades att Skåne håller på att utvecklas till en storstadsregion med flera kärnstäder. Till skillnad från andra regioner ser de stora pensionsavgångarna fram till 2015 ut att kunna täckas upp med ny, yngre arbetskraft, eftersom inflyttningen till Skåne från resten av landet är stor. Samtidigt finns det svårigheter som Skåne måste klara för att behålla sin starka tillväxt. Framför allt handlar det om att få in invandrarna på arbetsmarknaden, se till att kompetensen stämmer överens med arbetsmarknadens behov och binda samman Skåne genom vägar och kollektivtrafik så att det blir lättare att pendla. Ytterligare ett stort problem är att utbildningsnivån skiljer sig kraftigt åt i olika delar av Skåne. Christian Lindell på Region Skånes näringslivsutveckling har jämfört utbildningsnivån i olika branscher. Han konstaterar att 75 procent av de sysselsatta i sydvästra Skåne arbetar i branscher som har högre andel anställda med högskoleexamen än riksgenomsnittet för respektive bransch. I östra Skåne är motsvarande andel betydligt lägre, bara 24 procent. Att utbildningsnivån skiljer sig åt i olika delar av Skåne är inget nytt, men Christian Lindell är förvånad över att han fick fram en så tydlig skillnad när han jämförde branscher. Starkare i sydväst Vad det kan bero på är svårt att säga. Att utbildningsnivån generellt sett är olika ser han som naturligt eftersom forskningen och universiteten är starkare i sydvästra Skåne och vissa branscher bara finns där. En förklaring till att det skiljer mycket när utbildningen kopplas till branscher är att det finns mer småföretag i nordöstra Skåne som kanske inte satsar lika mycket på utbildning och kompetens. - Det är indikation på ett problem, men vi vet egentligen inte hur konkurrensutsatta de är, eftersom de jobbar mer med nära nätverk och direkta leveranser, säger Christian Lindell. Kunskap och kompetens Lösningen tror han är att satsa på kompetenshöjning och tekniköverföring, men inte i enstaka projekt. Snarare handlar det om att alla aktörer ska jobba åt samma håll med gemensamma strategier. Jan Ryd, företräder fackförbunden Sif, LO, TCO och Saco i arbetet med regional utveckling. Han understryker att utbildningsinsatser blir extra viktiga när EU utvidgas i vår. - Det krävs verkligen att vi får upp utbildningsnivån för att klara trycket från Baltikum, säger han. Samtidigt ser Christian Lindell inte de nya medlemsländerna i EU bara som en risk för Skåne utan också som en möjlighet. Samtidigt som deras arbetskraft är billigare är de nya marknader som skånska företag kan expandera på.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons